Плодовете на Аронията са тъмно лилаво-оцветени и са местни за източната част на Северна Америка. Те растат на зелени широколистни листопадни храсти, които са често срещани в блата и влажни гори. Въпреки, че арония плодовете не са добре познати, дори и в родния си континент, репутацията им се е увеличила напоследък поради някои широко разгласени кампании обявяваящи ги като „здравословните плодове в света.“

Лист с ползите за здравето от арония

Ненадмината антиоксидантна активност – най-интересното за аронията е, че е с необичайно висока концентрация на антиоксиданти, която надминава това на всеки друг супер плод. Според Американското Министерство на земеделието  суровата арония съдържа Абсорбционен капацитет за кислородни радикали (ORAC) от 15 280 umol TE/100 грама, което прави неговата антиоксидантна концентрация три пъти по-голяма от тази на боровинките, акай бери и къпина, и 1,5 пъти по-голяма от тази на касиса и червената боровинка. Всъщност, тяхната интензивна антиоксидантна концентрация ги прави с твърде остър вкус, за да се ядат сурови. За щастие, плодовете запазват своята антиоксидантна активност, дори и след като са били концентрирани в сок, който е най-добрият начин да ги консумираме. Някой от намерените антиоксиданти в аронията включват делфинидин , петунидин, епикатехин, кверцетин, пеларгонидин, малвидин, които имат способността да се борят срещу свободните радикали в организма, като по този начин ни предпазват от дегенеративни заболявания, като същевременно ни предоставят ползи „анти-стареене“.

Богати на хининова киселина – хининова киселина е съединение на захар, намиращо се в много растения, включително плодовете на аронията. Всъщност, плодовете на аронията имат толкова високи нива на хининова киселина и някои изследователи считат сока от арония за още по-ефективен при лечение на инфекции на пикочните пътища (състояние, при което хининовата киселина е добре позната за лечение), отколкото сок от червена боровинка, която се счита за „царят“ на инфекции на пикочните пътища.

Добър източник на желязо – 100 грама сушени плодове арония съдържат 93 процента от нашия препоръчителния дневен прием на желязо, който е важен минерал, регулиращ обмяната на веществата, повишаващ имунната система, нашите енергийни нива и поддържащ мозъка и ендокринните функции. Недостигът на желязо е широко разпространен, така че яденето на повече, богати на желязо храни, като арония, винаги е добра идея.

Високо съдържание на витамин C – 100 грама сушени плодове съдържат 34 процента от нашата препоръчителна доза витамин C, който е важен водоразтворим антиоксидант, синтезиращ колаген (т.е. помага за поддържане на тъканите на организма заедно) и увеличава броя на белите кръвни клетки, като по този начин ни предпазват от болести. Витамин С е, разбира се, също антиоксидант.

Натурално разхлабително – Всички плодове са с високо съдържание на диетични фибри и плодовете на аронията не са изключение. Поради тази причина конфитюри от арония са отлични при лечение на запек. Фибрите ни карат да се чувстваме сити, защото те абсорбират вода от дебелото черво; този факт, съчетан с диета с ниско съдържание на мазнини и калории, означава, че те са също добра храна за отслабване.

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com/the-health-benefits-of-aronia-berries-chokeberries/

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *