(NaturalNews)

Дурианът (Durio zibethinus) е голям, кръгъл, покрит с тръни плод, който е роден в Югоизточна Азия. Известни в Запада за повече от 600 години, дурианите се характеризират с изключително остра и неприятна миризма, която често се описва като наподобяваща на развалено месо или вкиснато мляко (като тези са само учтиви описания). Въпреки външните си неприятности, обаче, дурианите са изключително полезни плодове. Всъщност, тяхната питателност е такава, че югоизточните азиатци ги смятат за „Краля на плодовете.“

Вътрешната красота на дуриана

Добър източник на витамин C – Една купа пресен дуриан (почти половин плод) съдържа впечатляващите 47,9 милиграма витамин C, което е приблизително 80 процента от нашия препоръчителния дневен прием. Освен че е важен антиоксидант, който ни пази от дегенеративни заболявания като рак и болестта на Алцхаймер, витамин С е от ключово значение за производството от колаген, протеин, който подпомага растежа на клетките и кръвоносните съдове и който дава на кожата нейната здравина и твърдост. Поради тази причина, богатите на витамин С плодове, като дуриан, притежават също и значителни ползи против стареене.

Естествен афродизиак – Яванската култура отдавна счита дурианите като мощни афродизиаци и новопоявили се научни изследвания започват да потвърждават тези твърдения. Например, според едно проучване от 2009 г., публикувано в Списание по Фармацевтични изследвания, мишки, които са били хранени с екстракти  от дуриан за продължителен период, изживяват повишено либидо и по-висок брой на сперматозоидите, в сравнение с контролна група. Изследователите приписват тези ползи на големи концентрации на гликозид, сапонини, флавоноиди и стероли в дурианите, които са важни фитонутриенти, повишаващи нивата на андрогените при хора и животни.

Високо съдържание на полезни мазнини – Също като авокадото и кокосовите орехи, дурианите принадлежат към тази рядка група плодове, които съдържат големи количества мазнини и калории. По-конкретно, една купа дуриан съдържа 13 грама мазнини (20 процента от нашия препоръчителен дневен прием) и невероятните 357 калории. За съжаление, тези факти често възпират хората от яденето или дори опитването на дуриани, тъй като вярват, че те ще доведат до наддаване на теглото и висок холестерол. В действителност, обаче, мазнините, открити в дурианите са мононенаситен вид подсилващ сърцето, които намаляват „лошия“ LDL холестерол и както и при други калорични плодове – наддаване на тегло обикновено се причинява от прекомерната им консумация (например, яденето на цял дуриан наведнъж най-вероятно не е добра идея).

Аналгетични и антибиотични свойства – Въпреки, че повечето от ползите за здравето от дуриана са в плътта му, проучвания са показали, че черупката му също съдържа лечебни свойства, когато се преработи в екстракт. Например, едно проучване от 2010 г., публикувано в Списанието на Южния Медицински Университет, показало, че екстракти от черупки на дуриан могат да облекчат кашлицата при мишки. Екстрактът също проявява обезболяващи и антибиотични свойства, което предполага, че екстрактите от дуриан могат да бъдат отлична естествена алтернатива на сродни алопатични лекарства като парацетамол и амоксицилин.

Изпълнени с хранителни вещества – Дурианите са отличен източник на витамини от група В и са с особено високи нива на тиамин и витамин B6. Освен това, една купа дуриан съдържа различни количества от желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган, както и 7% от нашия препоръчителен дневен прием от протеин и 37 процента от нужните фибри.

Съвет при закупуване

За съжаление е трудно да се открият дуриани извън родните си територии на разумна цена. Нещо повече, те са класически пример на плод, който трябва да бъде проверен за зрялост преди покупка (зрелите дуриани имат силна миризма, докато неузрелите имат „сурова“ миризма). Не е лесно да се открият, но ще бъдете възнаградени с екзотичен суперплод, който наистина има кралска титла.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×