Хипократ, бащата на научната медицина, преди повече от две хиляди години  е казал „Пътят към здравето е ароматна вана и масаж всеки ден“. Той насърчава  ежедневна употреба на растителни масла, и вярва, че много болести могат да бъдат избегнати. Заболявания като артрит биха могли да бъдат подобрени, чрез ежедневен масаж и вана.

За съжаление, за повечето от нас, масаж всеки ден не е осъществимо, обаче, ароматната баня е. Казват, че Клеопатра е имала по 2-3 бани на ден с цветя, билки, мед и дори козе мляко – не е чудно, че тя е запомнена като екзотична кралица. Но не е нужно да сте Клеопатра, за да се насладите на ползите за здравето или просто лукса на билковата баня.

Можете да си направите проста торбичка, наричана саше, и да я напълните със сушени цветни венчелистчета, пъпки, треви и цитрусови кори и я пуснете във ваната. Използването на тази торбичка в банята е идеалният начин да се отпуснете, да се погрижите за кожата си като я накиснете в билкови хранителни вещества. Кожата е най-големият орган на тялото. Молекулите на хранителните  вещества са достатъчно малки, за да влезнат през порите. Така, че вместо да пиете чай, защо да не се накиснете в него.

По-долу са няколко билкови предложения, които са на разположение в повечето билкови магазини или чрез поръчка по интернет.

Успокояваща комбинация:

Коча трева (листа) успокоява, облекчава напрежението и тревожността.

Лайка (цвете) е с високо съдържание на калций, успокоява нервите, облекчава гадене и е отлична за кожата.

Хмел (цвете) в продължение на векове е бил използван във възглавници, за да помогне при безсъние. Чаят също се използва като помощник за сън.

Лавандула (цветя), използвана в продължение на векове за успокояване на нервите, облекчава напрежение и главоболие. Използва се за лекуване на кожата.

Роза (листенца или пъпки), използва се заради прекрасното ухание.

Розмарин (лист – прилича на борови игли), добър за кожата, доста ароматен.

Подхранваща комбинация:

Люцерна (лист), известна като „бащата на всички храни,“ съдържа витамини A, B, D, E, K и бета-каротин, тя е много питателна.

Невен (цветни венчелистчета) е лечебна билка, както за интериора, така и за екстериора на тялото.

Маточина (листа) има антидепресантно действие – бонус през зимата. Също така е добре за нарушения в храносмилането.

Лимонова върбинка (листа) е много ароматно и е хубаво допълнение към този билков букет.

Липа (цвете) облекчава тревожността и е полезна при някои форми на мигрена.

Овесената слама (лист) включва витамини A, B1, B2, D, калций и желязо. Също така съдържа силиций и цинк, които са чудесни за кожата.

За тези, които страдат от някакви болки и страдания, могат да добавят кора от бяла върба. За повече аромат добавете кори от портокал и лимон, пресни или сушени.

Смесване на билките:

Изберете подходящата за вас комбинация. В голяма купа се слагат равни количества от всяка билка от списъка. Не е нужно да използвате всички билки, ако не искате или не можете.

Потопете вашата торбичка с билки във ваната, докато тя се пълни с вода. Друг вариант е да запарите билките във вряща вода за около 20 минути и след това да изсипете течността във ваната.

ВРЕМЕ ЗА ВАНА – ВАШЕТО ВРЕМЕ

Отделете си поне половин час. Пуснете топлата вода и потопете сашето. Вземете любимата си книга и не забравяйте да запалите ароматна свещ. Успокояващи звуци може да помогнат за превръщане на банята ви в спа. Сега бавно се потопете в топлата, ароматна вода – успокоение на ума, тялото и духа. Насладете се!

Автор: Health Coach Mariluz

Източник: http://blogs.naturalnews.com/the-health-benefits-of-an-herbal-bath/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×