(NaturalNews)

С правилно планиране и образование, научни изследвания показват, че преминаването към вегетарианство е отлична стъпка за подобряване и защита на вашето здраве. Чрез намаляване на преработените храни и наблягане на цели растителни храни, вегетарианците се радват на по-питателен и далеч по-малко токсичен начин на хранене от нормално приетото. В крайна сметка: като вегетарианец, ще бъдете по-добре защитени от редица сериозни заболявания, ще приемате повече хранителни вещества и ще загубите много от ненужното тегло.

Загуба на тегло

Високото съдържание на вода и фибри в растителните храни е вероятната причина за загуба на тегло, проявяваща се при всеядните, когато стават вегетарианци. Хората с наднормено тегло обикновено губят 10% от теглото си, когато преминат към вегетарианска диета, и индексът на телесната маса (ИТМ) на вегетарианците обикновено също е по-нисък. Вегетарианските диети са с по-малко наситени мазнини и е възможно да съдържат по-малко мазнини като цяло.

По-добро храносмилане

Фибрите, несмилаема материя, която дава структурата на растителната храна, е от съществено значение за ускоряване изхвърлянето на отпадъци от тялото. Почти всички цели растителни храни имат положителен ефект върху храносмилането. Животинските храни, от друга страна, не съдържат фибри и се движат бавно през храносмилателната система. Това води до запек и гниене на месо в храносмилателния тракт, позволявайки задържане на вредни бактерии.

По-здраво сърце

Фибрите имат и друга полза за здравето – намаляване на холестерола. Разтворимите фибри изтеглят холестерола от организма.  В резултат на това, нивата на холестерола при вегетарианците е обикновено с 40 точки по-нисък от този на всеядните. Кръвното налягане като цяло е по-ниско, което предполага, че вегетарианците имат 20-40 процента намален риск от сърдечни заболявания и 30-60 процента намален риск от инсулт. В действителност, анализ от пет проучвания показва, че вегетарианците имат 34 процента намален риск от смърт от сърдечен удар, в сравнение с всеядните.

Забавено стареене

Високото съдържание на антиоксиданти в много растителни храни като горски плодове и суров шоколад се борят с клетъчни увреждания, причинени от нестабилните кислородни молекули, известни като свободни радикали. Свободните радикали, които се поемат от приготвени храни и замърсен въздух (наред с други източници), са една от основните причини за стареенето. Диета, богата на цели и пресни храни, всъщност може да върне времето назад, като ги разрушава.

Намален риск от рак

Една от най-добрите причини за вегетарианството е това: вегетарианците са с 40% намален риск от развитие на рак. Има няколко обяснения за тази статистика. Вегетарианците са склонни да бъдат по-слаби, а затлъстяването е свързано с повишен риск от рак. Високото съдържание на фибри от растителни храни ускорява изхвърлянето на отпадъци през вашата система, което намалява риска от рак на дебелото черво. И диети с високо съдържание на мазнини и животински храни увеличава риска от рак, особено рак на гърдата, чрез действията им върху хормоните.

По-малко токсично тяло

Тъй като животните концентрират погълнатите токсини в тъканите си, месото и млякото са с много по-високо съдържание на токсини, отколкото растителните храни. Дивите риби съдържат тревожни количества живак; Администрацията по Храните и Лекарствата в САЩ (FDA)препоръчва яденето на риба 2-3 пъти седмично. А Агенцията за Защита на Околната Среда (EPA) съобщава, че 95 процента от излагането на човека на диоксин, опасен токсин, идва от консумирането на месо, риба и млечни продукти. Животинските храни често са с високо съдържание на пестициди, хербициди, антибиотици и хормони.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Linn Cole

By admin

One thought on “Ползите от преминаване към вегетарианство: загуба на тегло, по-здраво сърце, драстично намален риск от рак и повече”
  1. Horata na budeshteto opredeleno shte budat generacia na vegitarianci I vegani, vsishko sochi kum tova.Ne sluchaino mnogo filosofi I izvestni lichnosti sa go kazvali ne vednuj (y).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *