(NaturalNews)

Според проучвания, проведени от изследователя д-р Джулио Мария Пасинети, професор по неврология и психиатрия в Училището по Медицина Маунт Синай в Ню Йорк кафето без кофеин е полезно за здравето.

Той специално провел проучване за това как безкофеиновото кафе може да помогне за лечение и профилактика на умствено увреждане

Съставки, които правят кафето здравословно

Кафените зърна съдържат вещества, които допринасят за вкуса, цвета и аромата на кафето, някои от които са били тествани, за да се установи дали те наистина имат ползи за здравето. Кафеената киселина е част от фенолов клас на химикалите в кафето. Установено е, че фенолите имат ефективни анти-канцерогенни и анти-оксидантни свойства. Кафето съдържа също и хлорогенна киселина, която  намалява производството на глюкоза в черния дроб, като по този начин предотвратява появата на хипергликемия след поглъщане на храни с високо съдържание на захар.

Установено е, че кафето предотвратява някои форми на рак и диабет, но кофеинът, който съдържа, създава риск от задействане на сърдечно-съдови заболявания.

Проучването показва, че безкофеиновото кафе може да предотврати умствено увреждане, резултат на процеса на стареене и някои заболявания. Резултатите показват, че безкофеиновото кафе подобрява захарния метаболизъм или разграждането на захарта в енергия. Пациенти, страдащи от диабет тип 2, страдат от умствено увреждане, поради намален захарен метаболизъм в мозъка. Това се наблюдава при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Декофеинизиране

Процесът на декофеинизиране оставя кафестол (cafestrol) в кафените зърна. Това вещество увеличава производството на жлъчни киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства, които са от полза за мозъка. Безкофеиновото кафе има същите антиоксидантни свойства като обикновеното кафе.

Ползите за здравето

  • Безкофеиново кафе намалява риска от възникването на диабет

Високите антиоксидантни нива на безкофеиновото кафе ще защитят клетките от увреждане, което може да доведе до диабет. Процесът на декофеинизиране няма да премахне хлорогенната киселина, вещество което помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

  • Предотвратяване на рак

Безкофеиновото кафе също съдържа високи нива на антиоксиданти, които могат да предотвратят състояния, свързани с процеса на стареене и рак. Проучвания показват, че редовните пиячи на безкофеиново кафе намаляват риска от възникване на рак на дебелото черво. За жените, рискът от рак на гърдата също се намалява.

  • Намален риск от сърдечни проблеми

Кофеинът се свързва със сърдечни заболявания като неправилно сърцебиене, инфаркти и инсулти. Тъй като е бил отстранен, пиячите на безкофеиново кафе са  с по-малка вероятност да развият някакви сърдечни заболявания.

  • Предотвратяване на психически спад поради старост и болест на Алцхаймер

Полифенолите, открити в кафените зърна, не се губят по време на процеса на декофеинизиране. Тези вещества са отговорни за стимулиране на познавателните способности на мозъка, по този начин и подобряване на паметта.

Тези ползи за здравето на безкофеиновото кафе не могат да се отхвърлят само  като теории, защото доказателствата са установени с проведени проучвания. Може да не е в състояние да ококори всекиго толкова ефективно, колкото обикновеното кафе, но ще гарантира добро здраве и дълъг живот.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

3 thoughts on “Ползи за здравето от безкофеиновото кафе”
  1. Az sam 4ela 4e e pri prozesa za izvli4aneto na kofeina se polzvat bredni za zdraveto ve6testva .Zatova prepora4vaha da se pie normalno kafe.Vredite bili po malki ot tova na bezkofeinoto.Idi 4e razberi kade e istinata.

  2. Безкофеиновото кафе е точно като продуктите лайт.Казват че били по-полезни,докато истината е точно обратното.

  3. по добре да пием кафе с кофеин,онова дето е без кофеин е вредно ,защото за да му махнат кофеина се използват парафини ,които са изключително вредни за здравето! http://www.blitz.bg/article/7460

Напиши коментар

Добави обява

×
×