(NaturalNews)

Според лаборатория по микроелементи, хората, които редовно приемат семена и ядки, са с по-малка възможност за сърдечни заболявания или захарен диабет. Ползите за здравето от слънчогледовото семе са подробно документирани от Даоисткия лекар д-р Мао Шинг Ни. Той твърди, че семената трябва да се добавят към менюто, заради тяхното значително хранително съдържание.

Хранително съдържание на слънчогледовото семе

Семките съдържат витамин Е

Това може да помогне за защитата на клетките от въздействието на свободните радикали и вещества, които окисляват и увреждат протеиновата структура, клетъчните мембрани, включително ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина). Това хранително вещество също помага за поддържане на кръвообращението и производството на еритроцити – червени кръвни клетки (RBCs). В 30 грама слънчогледови семена се съдържат  общо 10 мг витамин E. Брошури за хранителни добавки показват, че това е 35% от препоръчаната дневна нужда на човек от витамин Е.

Други ползи за здравето от семките, дължащи се на съдържанието на B-витамина – тиамин

Това хранително вещество функционира за стимулиране на клетъчните катализатори или ензимите за стимулиране на химични реакции, които изискват клетките, за да работят ефективно. Когато човек има адекватни нива на тиамин в организма, това спомага за получаване на енергия от храната и генерира основни единици или нуклеинови киселини, които съдържат човешка ДНК. Мъжете изискват 1.2 мг витамин В1 дневно, докато жените изискват 1.1 мг. 30 г слънчогледово семе съдържа 0,4 мг тиамин или витамин B1.

Слънчогледовите семки съдържат също и мед

Този минерал е отличен за поддържане на кожата и косата. 30 грама семена съдържат 512 мг мед или повече от петдесет процента от препоръчителната дневна доза на този елемент. Тялото използва мед, за да произвежда меланин, който отговаря за даването на хубави и здрави цветове на косата и кожата. Малки частици от този протеин пигмент могат да приемат ултравиолетовата радиация на Слънцето. По този начин хората са защитени от увредени тъкани, дължащи се на прекомерно излагане на слънчева светлина. Медта също подкрепя механизма на обменните процеси на организма и подпомага клетките на организма в производството на енергия.

Да обобщим

Включването на слънчогледово семе в ежедневната диета е много лесно. Освен яденето на семената в суров вид, може просто да смесвате семената в студена или топла напитка по ваш избор или да ги поръсите върху салати или други храни. Можете дори да ги ядете със сандвич, купа овесена каша, зърнени закуски или с чаша сладолед или кисело мляко. Друг начин да се включи слънчогледово семе в храната е чрез накисване във вода и след това съчетаване с пюре от супа. Това не само, че укрепва храната с основни хранителни вещества, но също така добавя нотка на вкус и хубава текстура на храната. Има много начини да приемате повече слънчогледови семки и по този начин да консумирате повече от хранителните вещества, необходими на организма.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Ползи за здравето от слънчогледово семе”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *