(NaturalNews)

Д-р Майкъл Мъри, специалист по природна медицина, твърди, че спанакът е сред най-полезните зеленчуци и отличен източник на желязо, витамини и минерали.

Спанакът е едно чудесно допълнение към здравословно и балансирано хранене не само заради неговото хранително съдържание, но и защото е с ниско съдържание на калории.

Различни видове спанак

Спанакът има различни разновидности. Един от тях е Савой, който е с по-дебела кора и къдрави листа и при стискане бързо възвръща обратно формата си. Типът гладко листо, не е намачкан, и има листа с форма на лопата. Другият тип е полу-савой, който има подобни характеристики. Въпреки това, полу-савой не е с толкова гънки.

Младите листа спанак или бейби спанак са отлични за правене на зеленчукови салати, заради сладкия им вкус и по-малките листа. Когато избирате спанак, изберете този, с свежи тъмно зелени листа и стъбла. Пожълтяването не е добра характеристика, на който и да е зеленолистен зеленчук. Листата трябва да изглеждат свежи, а не увяхващи. Когато видите покритие със слуз на листата, това означава, че спанакът вече е в процес на изгниване. Също така е важно тези зеленчуци да не се изплакват преди съхранение. Когато те влязат в контакт с вода, тя насърчава ранното разпадане.

Полезното съдържание на спанака

Спанакът е добър източник на бета-каротин, антиоксидант, който помага в борбата с  очни болести  като катаракта. Също така помага в борбата срещу рак. Тъй като разполага с богати нива на калий, помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. В сурово състояние, спанакът също е чудесен източник на витамин С. Не трябва да се преварява, в противен случай, ще загуби своите здравословни свойства. Тъй като е с наситено зелен цвят, спанакът съдържа фитохимикали, които помагат за предотвратяване на свързани с възрастта очни състояния. Съдържанието на липоева киселина прави възможно възстановяването на витамин С и витамин Е. Листата на спанака са богати на витамин К. Порция от сто грама от този зеленчук може да осигури 402 процента от дневното необходимо количество витамин К. Това хранително вещество е доказало своята функция в понижаване на всякакви увреждания на невроните в мозъка, като например такива, които възникват при хора, страдащи от болестта на Алцхаймер.

За да обобщим

В заключение, д-р Мъри винаги подчертава, че тази комбинация от ценни хранителни вещества прави спанака силно хранителен зеленчук. Уникалната комбинация от фитонутриенти го прави много мощен антиоксидант и противовъзпалителен биологичен продукт. Проучвания показват, че пиенето на прясно приготвен сок от спанак или шейк е много здравословно средство за приемане на този хранителен зеленчук, дори когато се комбинира с други плодове и зеленчуци. Не е имало записан отрицателен ефект от всекидневно приемане на спанак. Всъщност, включването му в редовното хранене може да бъде много полезно за здравето. Въпреки това, също така е важно да се ядат други здравословни храни и други източници на ценни хранителни вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×