(NaturalNews)

Може би най-объркващият аспект на диетата и храненето се върти около мазнините и мастните киселини. Има много разногласия за това, кои мазнини са здравословни и нездравословни, и много малко от различните видове мазнини имат стабилно единогласие за здравето.

Засега, изглежда, съществува консенсус по отношение на омега-3 мастните киселини, че са от съществено значение и са здравословни. Тези мастни киселини се срещат в различни рибни масла, ядки и семена като ленено семе  и чиа. За оптимално храносмилане, ленените семена трябва да бъдат смилани и да се консумират в рамките на два часа, а маслата от ленени семена трябва да се държат в хладилник, за да се избегне развалянето им.

Друго стабилно единогласие е установено с транс-мастните киселини или преработените растителни масла, които са частично хидрогенирани. Преработени масла, като хидрогениран маргарин и различни хидрогенирани растителни масла или хидрогенирани масла от семена са много нездравословни. Те се използват често, защото са по-евтини от студено пресованите растителни масла, имат по-дълъг живот и са идеални за дълбоко пържене със същото масло отново и отново. Те са навсякъде в преработените и бързи храни.

Там, където липсва консенсус, е предимно около наситените мазнини. Те са предимно от животински или млечни мазнини, като масло или сирене. След това имаме и наситени мазнини в растителни масла като кокосово и палмово масло. Препоръките варират от крайно избягване на всички наситени мастни киселини, до крайно задоволяване с тях.

Много здравни специалисти и дори кардиолози вече не са съгласни с отдавна разпространеното предположение, че наситените мастни киселини са отговорни за лошо здраве на сърцето и атеросклероза (втвърдяване или запушване на артериите). Средно-верижните триглицериди на кокосовото масло (СВТ) са показали уникалната способност да се превръщат в кетони, които действат едновременно като засилващо мозъка гориво и реставратор на неврони, подобрявайки живота на страдащите от деменция.

Отчетен е и известен успех с помощта на висока на наситени мазнини диета, обръщаща рак при някои хора. Палео диетата се фокусира основно върху наситени мазнини, и все повече и повече хора виждат здравни безумия от избягване на наситени мазнини, които са чисти и незамърсени от външни химични влияния. Много лошо за производителите на храни без или с ниско количество мазнини, които достатъчно дълго са се възползвали от мита за мазнините.

Наситените мазнини се втвърдяват при по-хладни стайни температури, докато студено пресованите или механично извлечени полиненаситени или мононенаситени мазнини остават течни, освен ако не са силно охладени.

Ако маслото пуши по време на готвене, то става токсично. Най-малко стабилните масла за готвене ще бъдат мононенаситени мазнини, като зехтин, докато полиненаситените мазнини като шафраново масло са по-стабилни назгорещени. Наситените мазнини са най-стабилни за готвене.

Така че какво да кажем за мазнините и сърдечно-съдовите заболявания?

Група от Университета на Източна Финландия наскоро сключи 21-годишно епидемиологично проучване на 1981 мъже на възраст между 42 и 60, които са част от Изследването Куопио Рисков Фактор за Исхемична Болест на Сърцето (KIHD).

Проучването KIHD е едно непрекъснато проспективно, базирано на популацията, кохортно проучване, предназначено да изследва рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза сред мъжете на средна възраст от Източна Финландия, население с едно от най-високите регистрирани проценти на коронарна болест на сърцето (КБС).

По време на 21.4-годишно проследяване, 565 мъже са били диагностицирани с коронарна болест на сърцето, от които е имало 183 събития на сърдечна смърт. Изследователите заключават:

Нашите резултати показват, че приемът на наситени мастни киселини не е независим рисков фактор за коронарна болест, дори и в население с по-високи приеми на наситени мастни киселини. За разлика от това, приемът на полиненаситени мазнини се свързва с по-нисък риск от фатална КБС, независимо дали се заменят наситени мастни киселини, транс-мазнини или въглехидрати.

Ето и откъс от финландското проучване. А тук е списък на английски на хранителни източници на полиненанситени мазнини.

Не забравяйте да избягвате всички мазнини, които имат думата хидрогенирано в списъка на съставките. Това са лоши нездравословни трансмастни киселини. Също така внимавайте за ГМО източници, като семена от памук и царевично олио. Въпреки широко разпространеното понятие като здравословно, рапичното масло се счита за нездравословна опция от много експерти.

Така че се отпуснете. Продължавайте да се наслаждавате на здравословни мазнини от всякакъв вид. Нашите тела се нуждаят от мазнини за тъканите на мозъка и нервната система, клетъчните стени и способността да преобразуваме слънчевата светлина във витамин D3.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *