(NaturalNews)

Често в ежедневието ни се оказва, че се взираме в малки компютърни екрани и мобилни телефони за дълги периоди от време, което води до повишена честота на напрежение и умора в очите. Като добавим към това и естественото влошаване на зрението с възрастта – наред с по-сериозните проблеми глаукома и катаракта – и доброто зрение може да изглежда като далечна мечта. Въпреки тези привидно неизбежни препятствия, в действителност можем да се радваме на здравословно зрение до дълбока старост. Чрез използване на съвременни техники и надеждни средства, здравословното зрение е възможно без неприятни процедури или прекомерни усилия.

Храна за здрави очи

Храната е мощен съюзник за ярко зрение и избягване на потенциални проблеми по пътя. Консумирането на  богати на хранителни вещества храни помага да се защити не само здравето, но и зрението. Следните храни са добър старт:

Тъмнолистни зеленчуци, моркови, тиква, сладки картофи, жълти чушки и яйчни жълтъци съдържат мощни антиоксиданти като бета-каротин, зеаксантин и лутеин – които защитават срещу слепота, свързана с възрастта, която е резултат от дегенерация на макулата. Пиенето на прясно изцеден сок от моркови, най-малко два пъти на ден, е отличен навик, който държи очните проблеми настрана.

Храни с високо съдържание на сяра, лецитин и цистеин са друга полезна добавка към храната. Примери са чесън, лук, шалот, праз, дървесни ядки, млечни продукти, кокос и бобови растения. Тези храни укрепват лещата на окото, като по този начин намаляват риска от катаракта.

Боровинки, касис, акай и годжи бери са изобилстващи от антоцианин – мощен антиоксидант и противовъзпалително, което значително подобрява здравето на очите.

Студеноводни риби като сьомга, сардини и скумрия осигуряват изобилие от есенциални мастни киселини, които помагат за поддържане на клетъчните мембрани, което от своя страна, насърчава остро зрение.

Освен това, витамини С и Е, наред с минералите цинк и мед, са полезни за поддържане на здравословно зрение. Цитрусови плодове, броколи и брюкселско зеле са добър източник на витамин C, докато дървесните ядки (особено бадеми) са с високо съдържание на витамин Е и мед. Пасящи телета, дивеч и яйца са богати на цинк.

Упражнения за подобряване на зрението

За поддържане на оптимално зрение, Мао Шинг Ни, PhD, препоръчва следната рутина:

  • Затоплете очите си. Разтрийте дланите заедно, за да се създаде топлина, и след това ги поставете върху очите си в продължение на пет секунди. Повторете това три пъти.
  • Завъртете очите си. Започнете, като поглеждате нагоре и след това бавно обиколете 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно на часовниковата стрелка.
  • Фокусирайте се. Дръжте писалка на една ръка разстояние, фокусирайте очите си върху нея и бавно движете писалката по-близо докато разстоянието е около 15 см от носа ви. След това бавно я върнете обратно, като сте фокусирани върху писалката, общо 10 пъти.
  • Масажирайте слепоочията. Използвайки кокалчетата на палците, масажирайте слепоочията в малки кръгове, 20 пъти в едната посока и 20 в другата. Повторете същите действия над средата на веждите на челото, след това под очите от двете страни на носа.

Също така, не забравяйте да спите достатъчно, минимум осем часа всяка нощ в достатъчно тъмна стая. Също така е полезно да си давате почивка на очите на всеки час от работния ден. Нещо повече, тренажорните очила (очила с дупки) помагат при коригиране на проблеми като синдром на компютърното зрение, далекогледство и късогледство, напрежението в очите и главоболие. Патрик Холфорд, BSc, DipION, FBANT, NTCRP, твърди:

„Редовната употреба изгражда мускулите на очите и преправя очите. Повечето хора са изумени, когато поставят очилата с дупки за първи път и откриват, че могат незабавно да прочетат дребен шрифт и да виждат добре без очилата си.“

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×