(NaturalNews)

Човешкото тяло е естествено оборудвано с възможност за детоксикация с помощта на различни жизненоважни органи, включително черния дроб и бъбреците. Проблемът е, че хората са изложени на нездравословен начин на живот в комбинация с нездравословно хранене. Специалисти по хранене и алтернативни здравни привържениците предлагат различни начини, от които може да се възползва тялото, за детоксикация и правилно функциониране. Измежду най-популярните схеми за детоксикация са Основно Очистване,  диета със сурова храна, диета само с една храна и сокоизстискване.

Според Харвард ЗДРАВЕ, терминът „детоксикация“ се използва за обозначаване на различни медицински процедури, целящи да отърват тялото от токсични вещества. Днес, обаче, терминът се е развил до съвсем ново значение. Сега терминът детоксикация се използва свободно за обозначаване на домашни средства и спа-подобни процедури, които претендират да изпълняват една и съща цел. Тази цел е да се помогне на организма да изхвърли натрупаните токсини през годините. Крайният резултат е да имаме по-здраво и подмладено тяло, изпълнено с енергия.

Популярни начини за детоксикация на организма

Основното Очистване е една от най-често следваните диети за детоксикация. Тя включва смесване на разтвор от лимонов сок, кленов сироп и лют червен пипер (кайен). Понякога с този режим се препоръчва използването на лаксативи. Обикновено тази пречистваща диета се прави 10 дни.

Много от хората, включително диетолози и фитнес учители, свидетелстват за многото ползи на соковете като част от ежедневието. Витамини, антиоксиданти и хранителни вещества от пресни плодове и зеленчуци се абсорбират много по-лесно в течна форма. Също така, могат да снабдяват организма с много необходими хранителни вещества, докато телесната система работи за премахване на токсините. Изстискването на сок от плодове и зеленчуци също има отлични ползи, по-специално за възстановяване на здравословния алкален баланс в организма.

Приемането само на сурови храни е друг популярен начин за детоксикация и прочистване на тялото за по-добро функциониране на органите. Специалисти по храненето и хора, практикуващи алтернативна медицина, препоръчват сурова хранителна диета с цел отстраняване на трудните за възприемане групи храни, включително пшеница, протеини и млечни продукти. Яденето само на сурови и пресни плодове и зеленчуци може да увеличи съдържанието на вода и фибри в организма, докато се освобождава от вредните токсини.

Придържането към диета само с една храна също е широко практикуван режим за детоксикация. Идеята на тази програма за детоксикация е лесна. Хората, които са на тази диета са насърчавани да се придържат само към една храна, с която могат да се хранят по време на почистващия период. Сред най-препоръчваните са кафяв ориз и зеле.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *