(NaturalNews)

Повечето почистващи продукти на пазара съдържат опасни химикали. В днешно време има на разположение различни продукти за чистене на всяка стая в къщата, да не говорим, че има определени видове продукти за отпушване на канали, тоалетни почистващи препарати, препарати за стъкла и почистващи препарати за почти всичко, за което можем да се сетим. Добрата новина е, че има естествени (както и по-евтини) продукти, които ще свършат работа също толкова добре.

Оцет:

Той може да се използва във всяка стая в къщата, а бонус е, че не оставя миризма след като изсъхне, за разлика от острите почистващи химически препарати, които обещават „чисти цитрусови или борова гора миризми.“

За да използвате оцет в почистването на цялата къща, смесете 1 част оцет с 1 част вода и използвайте както обикновено използвате всеки друг продукт за почистване. Използвайте го за подове, работни повърхности, огледала, вани, мивки и в тоалетните. При почистване на тоалетна, оцетът може да се използва без разреждане, излейте го в тоалетната чиния и търкайте както обикновено. За да бъдете сигурни че няма да повреди някои от повърхностите, които възнамерявате да почиствате първо го тествайте върху малка площ. Избягвайте използването на оцет върху мраморни повърхности и фуги на теракот.

Оцетът може да се използва и за  естествен омекотител. Идеален е за хора, които са алергични към химически базирани омекотители. Просто добавете половин чаша оцет за изплакване на мястото на омекотителя. Допълнително предимство е, че оцетът също помага да разгради перилния препарат, което го прави отличен за хора, алергични към най-малкия размер на остатъци от химикали върху кожата си. Не забравяйте да използвате бял оцет, когато го използвате върху облекло или светли повърхности, тъй като кафявият оцет може да промени цвета на някои тъкани и повърхности.

Сода бикарбонат:

Содата бикарбонат има много приложения. Тя действа като дезодорант и е отлична за почистване на упорити замърсявания, като например котлони на печка. Когато се комбинира с оцет може да се използва за отпушване на канали. Просто изсипете около три четвърти чаша сода и половин чаша оцет в канала. Запушете сифона за 30 минути. След това излейте чайник с вряща вода в канала.

Поставянето на отворена кутия сода за хляб в хладилник или фризер може да помогне като абсорбира неприятните миризми.

За почистване на килими, содата може да се поръси върху тях и след 15 минути да се изсмуче с прахосмукачка. При смесване на сода с равни части вода, може да се използва и като леко абразивен почистващ препарат (не забравяйте първо да тествате върху малък район на продукта, който възнамерявате да почиствате).

Лимони:

Лимоните също имат много приложения, когато става въпрос за почистване. Те са отлични за премахване на потъмняване на сребро и варовик. Лимон или лимонов сок може да се използват за отстраняване на ръжда. Поръсете с малко сол повърхността и сипете лимонов сок отгоре. Оставя се за няколко часа и се търкат засегнатите части. Лимонови кори могат да се поставят в кофата за смет, за да я ароматизират. Лимонов сок е в състояние да разтвори и засъхнал сапун в банята. Поръсете сода за хляб върху нарязан лимон и така търкайте загорели готварски съдове. Смесете  половин чаша лимонов сок с 1 чаена чаша зехтин за естествен лак за мебели.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Shona Botes

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *