(NaturalNews)

Подовете са най-голямата площ в домовете ни, които изискват редовно почистване. Ако използваме химикали, ние ги вдишваме ден и нощ, докато не се разсеят. Не е необходимо да добавяме замърсяване на въздуха у дома, когато можем да използваме прости и практични, домашно приготвени почистващи разтвори.

Инструкции за почистване на дърво, бамбук и ламинат

Би било толкова лесно да  почистим всеки под в нашия дом с парочистачка. Без бъркотия, нищо друго, освен вода превърната в пара. Но въпреки твърденията на производителите, почистването с пара може да повреди дърво, бамбук и ламинати.

Подовете от ламинат се състоят от залепени заедно слоеве материали. Всяка вода, но най-вече парата, ще разгради връзките между слоевете, като ги кара да се деформират и разделят. Парата може да повреди покритието, което предпазва дървеният паркет. Влагата, която се просмуква в дървото ще предизвика издуване, деформиране и разцепване на дървото.

Основното правило за бамбука, ламинирания паркет и дървените подове е едно и също: не използвайте мокър парцал – използвайте сух (макар че влажен парцал ще бъде по-добър описателен термин). След старателно измитане или изчистване с прахосмукачка на пода ви, използвайте добре изстискана гъба или бърсалка с вода, вода с няколко капки етерично масло или вода с 1/4 чаша оцет (добавен към кофа). Използвайте топла вода; ще се изпари по-бързо от студена. Подсушете пода с мека изтривалка.

Търсейки в интернет, ще намерите и други предложения, като например половин чаша лимонов сок, добавен към вода. Въпреки това, производителите на ламиниран паркет предупреждават да не се използват цитруси за почистване, тъй като ще повредят покритието след многократна употреба. Много производители препоръчват използване на четвърт чаша сапун за съдове, смесен с кофа вода, за почистване на дървени подове – без изплакване. Но е логично, че с течение на времето, ще се натрупват остатъци от сапун. Ако все пак  изплаквате, вие използвате повече вода. Тъй като целта е да се почиства с колкото е възможно по-малко количество вода, този метод не е логичен.

Един производител на дървен паркет препоръчва смесване на оцет и вода в бутилка за пръскане. Вместо да пръскате течността на пода, използвайте я, за да навлажните долната част на стирката.

Друго решение, за което се твърди, че е дори по-добро за дървени подове от оцет, е почистване с чай. Сварете черен чай (една торбичка чай на чаша вода) и напълнете една бутилка за пръскане, пръскайте директно по пода (на малки площи) след това ползвайте влажен парцал или направете достатъчно чай, за да се потопи парцала в кофа. Както и преди, изстисквайте парцала, за да е колкото е възможно по-сух.

Инструкции за почистване и рецепта за балатум, плочки и каменен под

Балатум и теракота могат да се почистват с оцет и вода. Коефициентите варират в зависимост от предпочитанията от четвърт чаша оцет до съотношение едно към едно, оцет към вода. За наистина мръсен под, опитайте следната рецепта:

  • 1/4 чаша бял оцет
  • 1/4 чаша сода бикарбонат
  • 1 супена лъжица течен препарат за съдове (не забравяйте да изберете натурален сапун)
  • 8 литра топла вода
  • По желание могат да се добавят няколко капки етерично масло

Изплакването не е задължително, но ако се появят ивици, изплакнете.

Не използвайте лимонов сок, оцет или други киселини на мрамор, варовик или травертин. За да измиете тези подове, използвайте малко течен сапун (кастилски сапун или препарат за съдове, не детергент) в кофа с вода и изчистете с мокра бърсалка. Изплакнете. Твърде много сапун ще предизвика ивици.

Тези подове могат да бъдат най-добрите кандидати за парочистачка, но първо проверете при производителя, за да бъдете сигурни, че парното почистване няма да анулира гаранцията.

Всички видове подове се надраскват от мръсотията. Поставяне на килимчета отвън и вътре на всеки вход може да помогне за ограничаване на количеството мръсотия върху вашите подове. Запомнете, честото метете или чистене с прахосмукачка и това, което използвате за почистването на подовете ще определи живота и качеството им, както и нивото на замърсяване в дома ви.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Kali Sinclair

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *