(NaturalNews)

Ново изследване, проведено от Университета на Индиана по Обществено Здраве в Бломингтън (University School of Public Health-Bloomington) установява, че младите хора, консумиращи по-високи нива на живак, са с 65 процента по-висок риск от диабет тип 2 по-късно в живота.

Водено от епидемиолога на университета Ka Хе, проучването установява, консумацията на миди и риба като основен хранителен източник на живак. Тази находка представлява усложнение на храненето, тъй като рибата и морските храни са известни също като важен източник на чисти белтъчини и хранителни вещества като омега-3 полиненаситени мастни киселини и магнезий.

Изследването

Около 3,875 участници са участвали в изследването. След изучаване на начина на живот и хранителното потребление на магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини, проучването е било в състояние да установи връзка между риска от диабет тип 2 и нивата на живак, както при мъжете така и при жените.

Според проучването участниците, които имат по-високи нива на живак, практикуват по-здравословен начин на живот и правят упражнения по-често, което се вижда от по-ниските показатели на телесна маса и по-малки измервания в талията. По-високите нива на живак се дължат на тяхната по-висока консумация на риба, която може да бъде индикатор за здравословното хранене, или по-висок социално-икономически статус. Наднорменото тегло също се определя като един от рисковите фактори за диабет тип 2.

Друг важен извод от проучването включва наблягането на важността на избор на риби с по-ниски нива на живак, като сьомга, сом и скариди. Също така посочва, че хората трябва да избягват риба с по-високо съдържание на живак, като акула и риба меч. Регламент за консумацията на риба, според Агенцията по Храните и Лекарставата (FDA) и Агенцията по Околна Среда (EPA) на САЩ, включва разпоредби относно нивата на живак, по-специално за малки деца, бременни жени и жени в детеродна възраст.

Според Хе и други автори на изследването, проучването отразява общото въздействие върху здравето от ядене на риба, тъй като тя съдържа и полезни хранителни вещества и вредни замърсители. Също така добавят, че всяко друго изследване, свързано с хранителните вещества и замърсителите в рибата, трябва да има в предвид и нейните други съставки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

One thought on “По-високи нива на живак увеличават риска от диабет”
  1. Горките дечица,на тях живака им го в вкарват директно в кръвта,без да е нужно да хапват риба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *