(NaturalNews)

Затлъстелите жени е по-вероятно да родят деца с ниски кръвни нива на витамин D, отколкото жените със здравословно тегло, според проучване, проведено от изследователи от Northwestern Университет и публикувано във вестник по Клинична Ендокринология и Метаболизъм.

Витамин D се произвежда естествено от организма при излагане на ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина. Той играе важна роля в костния синтез и поддръжка. Последните проучвания показват, че също така помага да се поддържа здрава имунната система. Недостатъчни нива на витамин D са свързани с повишен риск от затлъстяване, възпаление и автоимунни заболявания при възрастни. Остава неизвестно какъв ефект може да имат ниски нива на витамин D при кърмачета.

Тъй като витамин D е мастноразтворим, склонен е да се натрупва в мазнините на тялото. В резултат на това, хората с наднормено тегло могат да  консумират или произвеждат същото количество витамин D като по-слабите хора, но все пак да имат по-ниски нива в кръвта.

Новото проучване е проведено като част от по-дългосрочно проучване дали телесните мазнини при раждането подсказват за мазнините в тялото по-късно в живота. Като част от това проучване, изследователите също събират и анализират данни за нивата на витамин D при раждането.

Анализът на витамин D е проведен върху 61 жени, родили в Prentice Women’s Hospital в Чикаго. Всички участващи жени имат индекси на телесната маса, класифицирани като нормално или наднормено тегло. Техните нива на витамин D са измерени от кръв, взета от известно време между 36-та и 38-ма седмици от бременността. Детските нива на витамин D са измерени от проба кръв от пъпната връв, взети веднага след раждането. Мазнините в тялото на бебетата, теглото и обема също са били измерени.

По-малко витамин D, прехвърлен на бебетата

Изследователите открили, че независимо от теглото, жените са склонни да имат сходни (здрави) нива на витамин D в кръвта. Но децата, родени от по-слаби жени имат една трета повече витамин D в кръвта си, отколкото децата, родени от по-пълни жени. Това показва, че жените с наднормено тегло прехвърлят на своите бебета по-малко витамин D.

„Почти всички майки в това проучване са приемали пренатални витамини, което може да е причината собствените им нива на витамин D да са достатъчни, но бебетата, родени от майки с наднормено тегло, са с намалени нива на витамин D“, казва водещият изследовател Джейми Л. Джозефсон. „Възможно е витамин D да се е изолирал в излишната мазнина и да не се е прехвърлил в достатъчна степен от затлъстелите бременни жени към бебетата им.“

Изненадващо обаче, бебетата с най-високи телесни мазнини имат най-високи нива на витамин D.

„Нивата на мазнини в тялото на бебетата в това проучване са сходни с други проучвания, докладващи неонаталните мазнини в тялото,“ казва Джозефсон. „Новото в това изследване е, че бебетата, родени с по-високи нива на витамин D, имат повече телесни мазнини. Това е в противоположност с проучванията при деца и възрастни, които имат обратна връзка между нивата на витамин D и мазнините в тялото, където колкото са по-високи нивата на витамин D, са по-ниски нивата на мазнини. “

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×