(NaturalNews)

Захарта определено се е превърнала в рожба на всички неща, които не са наред с нашето здраве. Нашето свръхпотребление на това сладко бяло нещо е вината за повишаване на диабет, затлъстяване, проблеми с вниманието, артрит, рак и редица други заболявания. Така че дали ВСИЧКАТА захар е лоша, и кои „сладки“ алтернативи са най-добрият избор?

Ръководство за подсладителите

По-долу е даден списък на основните захари и подсладители, техния гликемичен индекс (GI) и други фактори, които трябва да се вземат предвид при избора им:

Малтодекстрин (150) – с изключително висок рейтинг на гликемичен индекс, тази захар е почти отрова за диабетиците. Намира се в много пакетирани продукти.

Глюкоза (декстроза) (100) – Много висок гликемичен индекс и еквивалент на белия хляб.

Царевичен сироп (75) – До голяма степен ГМО, с малко хранителни вещества. Високофруктозният царевичен сироп (ВФЦС) е по-лош (87).

Рафинирана захар (65) – До голяма степен ГМО и лишена от всякакви полезни хранителни вещества, тази захар има много киселинен ефект върху тялото и предизвиква минерално изчерпване.

Мед (50-75) – Видът на меда има голяма разлика. Суровият (непастьоризиран) мед е с по-нисък гликемичен индекс и съдържаща повече хранителни вещества. Преработеният мед често не е по-добър от захарта.

Сгъстен захарен сок (55) – По-добър от бялата захар, но все пак рафиниран.

Меласа от захарна тръстика (55) – Въпреки, че е висока на гликемичен индекс, тази захар осигурява много минерали, включително желязо, калций, мед, магнезий, фосфор, калий и цинк, и като резултат е по-алкализираща за тялото.

Кленов сироп (54) – Събран от сока на кленови дървета, той се пречиства и обработва. По-хранителен е от рафинираната захар, царевичните сиропи и сироп от захарна тръстика, но все пак трябва да се използва умерено.

Кокосова захар (35) – Придобита от цветята, растящи на кокосовите палми, тя е богата на хранителни вещества, с нисък гликемичен индекс, подсладител, който е добър заместител на рафинираната захар. Кокосовата захар е много популярна сред здравните ентусиасти и може лесно да се използва при печене.

Нектар от Агаве (30) – Има много спорове около нектара от агаве, а журито все още изглежда, че поддържа използването му като здравословна алтернатива. Използвайте в ограничени количества.

Ксилитол (7) – Захарният алкохол, ксилитол е с много нисък гликемичен индекс, но трябва да се използва умерено поради това, че до голяма степен е ГМО, както и неговата история, че причинява чревни проблеми.

Стевия (0) – Стевията идва от листата на растението стевия и е 200-300 пъти по-сладка от захарта. Тъй като гликемичния ѝ индекс е по-малък от 1, тя не храни кандида и не причинява някои от другите проблеми, свързани с консумацията на захар. Това я прави идеална за диабетици, за тези със стомашно-чревни проблеми и тези, които се интересуват от намаляване на техния прием на калории. Върви добре в чай, шейкове и кисели сокове, като лимон, лайм и червена боровинка.

Изкуствени подсладители (0) (Аспартам, Сукралоза) – Всички изкуствени подсладители са токсични, и по ирония на съдбата, консумацията на тези подсладители е показала значително увеличение на телесното тегло, дори когато приемът на храна е останал същият.

При избора на подсладители, гледайте първо за стевия и кокосова захар, заради техния нисък рейтинг на гликемичен индекс и богато минерално съдържание. За разлика от това, избягвайте изкуствените подсладители, царевични захари, бяла рафинирана захар, малтодекстрин и декстроза като чума, тъй като те са токсични, повишават кръвната захар и съдържат малко или никакви хранителни вещества.

Използвайте умерено меласа, кленов сироп, агаве нектар, тръстикова захар и мед. Въпреки че те съдържат полезни хранителни вещества, те са предимно рафинирани (освен суровия мед) и са по-високи на гликемичен индекс.

Разбира се, това са само общи препоръки, тъй като състоянието на здравето на дебелото черво на човек ще диктува до голяма степен неговия приемлив прием на захар. Гледайте реакцията на организма ви и коригирайте съответно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×