(NaturalNews)

Пребиотиците имат много ползи за здравето, като например подобряване на чревното здраве, инхибиране на рак, засилване на имунната система и предотвратяване на затлъстяване, и са показали ефективни подобрения в 91% от всички човешки проучвания. Те също са показали, че намаляват симптомите на проблеми, свързани с червата, като язвен колит, болест на Крон, синдром на дразнимото черво и цьолиакия.

Пребиотиците и пробиотиците подхранват полезните бактерии, изисквани от храносмилателния тракт за добро здраве, започвайки в устата. Пробиотиците са живи, активни култури способни да се размножават, докато пребиотиците служат като източник на храна за пробиотиците и не растат или се размножават.

Какво е пребиотик?

Според установените стандарти, пребиотиците са съставени от несмилаеми въглехидрати (фибри), които се използват от бактерии в дебелото черво за създаване на измерими ползи за здравето. Естествено съдържащи се в храните, пребиотиците не се разграждат или абсорбират от стомашно-чревния тракт. Полезните бактерии използват тези фибри като източник на храна в процес, наречен ферментация.

Хранителни източници на пребиотици

Пребиотиците са считани за функционални храни с това, тъй като предоставят многобройни ползи за здравето и подпомагат превенцията и лечението на заболявания и здравословни състояния. В момента има само два основни типа добре документирани пребиотици: инулин и олигозахариди. Примери за хранителни източници, които съдържат пребиотици са:

 • Лук
 • Праз
 • Аспержи
 • Банани
 • Чесън
 • Мед
 • Корен от цикория
 • Листа от глухарче
 • Гулия (Йерусалимски артишок)
 • Джикама
 • Ямс

Инулин и олигозахариди са късоверижни полизахариди, или вериги на въглехидрати, които действат на различни места в дебелото черво, гарантирайки пълно здраве на дебелото черво. Чрез увеличаване и поддържане на популациите на добрите бактерии, тялото е по-малко податливо на патогенни бактерии, които могат да доведат до широк спектър от негативни последици за здравето.

Пребиотиците подобряват храносмилането

Симптомите на СДЧ (синдром на дразнимото черво) могат да бъдат объркани за тип възпалително заболяване на червата, въпреки че СДЧ не причинява хронично възпалително състояние на червата, както би могла да направи цьолиакията. Пребиотични добавки  подобряват чревния микробиом толкова значително, че симптоми и влошаващи състояния са по-малко вероятни.

Пребиотиците са благоприятна добавка за всички, тъй като се борят с диария и запек, предотвратяват СДЧ и възпалително състояние на червата, увеличават усвояването на хранителни вещества като калций, и подпомагат детоксикацията на чревните клетки. Някои изследвания дори показват, че пребиотиците могат да имат роли, подобни на антиоксиданти, като неутрализират канцерогени, докато някои сортове специфично се конкурират с патогени.

Пребиотиците предотвратяват рак

Пребиотиците помагат да се предотврати образуване на ракови клетки чрез подобряване на храносмилането и околната среда на микрофлората на червата. Освен това, те намалят рН на дебелото черво и увеличават производството на  късоверижната мастна киселина бутират.

Намалява рН на дебелото черво:

Двете най-изучени приятелски бактерии, които заселват човешкото тяло са бифидобактерии и лактобацили. Тези два вида микрофлора произвеждат млечна киселина, която предпазва дебелото черво чрез намаляване на рН-то. По-ниско рН в дебелото черво намалява риска от рак на дебелото черво чрез инхибиране на про-ракови ензими. Млечнокиселите бактерии произвеждат също късоверижни мастни киселини като бутират.

Бутиратът се увеличава:

Бутиратът е един от най-добрите хранителни източници за приятелски бактерии, както и за клетки, които обвиват червата. Повишаването на бутират е свързано с клетъчно самоубийство на раковите клетки, известно като апоптоза и повишена концентрация на нормалните клетки. Бутиратът е показан също, че корелира с повишаване на антиоксиданта глутатион, в клетки на дебелото черво.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *