(NaturalNews)

Д-р Харолд Гунатилак, съдружник на Дружество на кралски колеж на хирурзите твърди, че билката магданоз предлага много повече, отколкото  само колоритно украсяване на вкусни ястия, най-често сервирани в ресторантите. Отвъд почти незначителния размер и вкусен зелен аромат, магданозът има много да предложи по отношение на ползите за здравето и предпазване от заболявания.

Най-известните типове магданоз

Два много добре познати вида магданоз са къдрав магданоз и италиански магданоз с плоски листа. Магданозът с плоски листа е по-ароматен и с не толкова остър вкус в сравнение с къдравия тип. Къдравият тип е предпочитан от хората, заради декоративния си вид, който е чудесен за използване като украса. Друг вид на тази билка, известен като магданоз вкоренена ряпа (сорт Хамбург), се отглежда заради корените, подобни на двугодишното растение, известно като репей. Магданозът Хамбург обикновено се използва при готвене в регионите на Централна и Източна Европа. Той се използва за ядене или растително допълнение за яхнии, бульони, супи, сосове и готвени ястия.

Система за хранителен рейтинг

Съгласно системата за хранителен рейтинг, типична доза от магданоз съдържа витамин К или калий, витамин С или аскорбинова киселина, витамин А, фолиева киселина, желязо и нула калории. Само едно малко стъбло магданоз съдържа два рядки елемента, които осигуряват изключителни здравни ползи. Един от тях е етерично масло, по-специално миристицин, а другият компонент се състои от флавоноиди.

Предотвратяване на заболявания и увреждане на клетките

В животински изследвания, летливите масла са доказани, че възпрепятстват развитието на тумори, по-специално в областта на белия дроб. Миристицинът също е доказан, че предизвиква глутатион-S-трансфераза, ензим, който улеснява закрепването на молекулата глутатион към молекулите, които са преминали през процес на окисление. Действията на летливите масла правят тези хранителни компоненти да служат като неутрализатори за някои видове канцерогенни вещества. Лутеолин, един от флавоноидите, действа като антиоксидант. Той се съчетава с много реактивни молекули, които пренасят кислород или кислородни радикали. Тази комбинация помага за предотвратяване  увреждане на клетките. Екстракти от магданоз се използват в животинските изследвания и са доказани, че помагат за подобряване на антиоксидантната функция на кръвта.

Заключение

В обобщение, освен тези флавоноиди и летливи масла, д-р Гунатилак докладва тази билка като един от най-добрите източници на хранителни вещества. Тя съдържа фолиева киселина, витамин А или антиинфекциозен витамин и витамин С, който е полезен за предотвратяването на заболявания. Помага за понижаване нивата на свободните радикали и в поддържането на здравно функциониране на имунната система на организма. Магданозът също така спомага за добър апетит, подобрява храносмилателния процес и производство на урина, намалява спазмите и увеличава менструалното течение.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×