(NaturalNews)

Ако сте запалени зрители на готварски предавания, може би знаете, че зехтинът е много важен за повечето творения на топ готвачите. Готварски ценители се наслаждават на използването на зехтин, заради уникалния вкус, който придава на храната. Зехтинът се прави от маслини, повечето от които произхождат от  средиземноморския регион. Хората в този регион са почитани, заради тяхното дълголетие и тяхната пищна коса и нежна кожа. Това може да се дължи на зехтина, който е важна част от начина им на хранене. Тъй като все повече хора започват да осъзнават общите ползи за здравето на зехтина, употребата му става все по-популярна.

Предимства на зехтина за сърцето, кожата и косата

Холестерол и здраве на сърцето

Въпреки драмата, свързана с използването на масла и мазнини, тези неща са важна част от балансирания хранителен план. Ключът е да избирате разумно мазнините. Зехтинът е една от най-здравословните видове мазнини. Мононенаситените мазнини в зехтина са доказани, че контролират LDL (лошия) холестерол и повишават HDL (добрия) холестерол. Това потенциално може да намали риска от сърдечни заболявания.

Когато се смила храната, свободните радикали, които са естествено произведени от организма, могат да увредят клетките. Свободните радикали от фактори на околната среда като прах, смог, цигарен дим и пестициди не помагат на ситуацията. Антиоксидантите, съдържащи се в зехтина могат да помогнат за борбата и поправянето на някои от щетите, които свободните радикали могат да причинят.

За да получите най-добрите резултати за здраво сърце от зехтина, Американската Агенция за Храните и Лекарствата препоръчва яденето на две супени лъжици дневно. Можете лесно да получите това количество в диетата си, като следвате примера на най-добрите готвачи и го използвате в любимите си храни.

Кожа и коса

Антиоксидантите, съдържащи се в зехтина могат да са от полза не само за сърцето. Тъй като тази субстанция предотвратява разрушаване на клетките, тя се бори с признаците на стареене и ви дава по-младежки вид. Когато се прилага локално, зехтинът овлажнява и омекотява сухата кожа. Тъй като продуктът е естествен, не се срещат нежелани лекарствени реакции.

Проблемът с много търговски продукти за грижа за кожата е, че овлажняващите съставки не проникват в кожата. Зехтинът се състои от повече от 80 процента олеинова киселина. Тази субстанция лесно прониква в кожата и позволява на зехтина да лекува увреждане, намалява бръчките и подобрява текстурата.

Ако страдате от суха, чуплива коса, бутилка зехтин може да помогне. Дълбок кондиционер от зехтин може да се използва веднъж седмично на мястото на продукти, които съдържат съставки силикон, за да направи косата по-лесно управляема. Шампоани, които съдържат сулфати ще премахнат влагата от косата и я правят да изглежда мрачна и безжизнена. Използване на зехтин на мястото на редовните търговски кондиционери може да хидратира косата и да ѝ придаде здравословен блясък.

Зехтинът прави повече, отколкото само вкусни ястия. Добре документирано е, че когато се комбинира с питателна храна, антиоксидантните свойства на зехтина могат да окажат положително въздействие върху нивата на холестерола и здравето на сърцето. Освен това, когато се добавя като част от редовния режим на красота, той може да подобри здравето на кожата и косата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×