Предлагането на храни е застрашенo от пестициди, убиващи пчелите: медът и бадемите са изложени на риск

(NaturalNews)

Две проучвания са установили, че съдържанието на пестицид неоникотиноид, използван от 1990 г. насам, допринася за убиването на пчелите, които са необходими за опрашване на нашите хранителни култури. Предлагането на храни разчита на пчелите за опрашване на посевите.

Те допринасят за доставките на храни на стойност $15 млрд. В действителност се смята, че една трета от храната в нашата диета е свързана с пчелите по някакъв начин. Пчелите опрашват нашата царевица, ябълки, бадеми, лимони, броколи, лук, череши, портокали, авокадо и други плодове, зеленчуци и цветя, да не говорим за мед. Бадемовите култури на Калифорния скоро ще са на дневен ред, тъй като дърветата се нуждаят от опрашване всяка година, а няма достатъчно пчели, които да свършат работата.

Инсектицидът неоникотиноид допринася за намаляване на пчелната популация в САЩ и по целия свят. Пестицидите засягат над 94 милиона акра земя чрез третирани, преди да се засадят, семена, особено царевица, памук и слънчоглед. Дори малки количества неоникотиноид прави пчелите по-податливи към други заболявания и намалява тяхната способност за насочване. Продължително излагане на химикала е фатално за пчелите. Разпадане на Пчелните Колонии е причина пчеларите да загубят до 90% от кошерите си през 2006 г.

Измирането на пчелите е причината 2012 г. да е най-лошата година на производството на мед и може да доведе до криза в калифорнийската бадемова индустрия. Списание Американска Пчела (The American Bee Journal) съобщава, че недостигът на нектар и прашец в кошерите през 2012 г. се отразява върху пчелните колонии, като пчелите страдат от бедно хранене. Малко пчели оцеляват през зимата. От 1.6 милиона пчелни семейства, на които Калифорния разчита за опрашване на бадемите, 500 000 идват директно от Калифорния, а останалата част са докарвани с камиони от цяла Северна Америка. Загубата на пчелни колонии може да доведе до безпорядък в периода за опрашване на бадеми в Калифорния и да доведе до икономически загуби за производителите на бадеми, както и по-високи цени на бадемите за потребителите. Калифорния доставя 80% от бадемите на света, три четвърти от които са разпратени по целия свят. Бадемите са индустрия за $3 млрд.

Едно изследване, публикувано в списание „Сайънс“ (Science), наблюдава пчелите и земните пчели. Открива се, че кошерите, третирани с малки, несмъртоносни дози на инсектицид неоникотиноид, намалява производството на пчели майки с 85% в сравнение с кошерите, които не са третирани. Тъй като пчелите живеят само една година, производството на пчели майки е жизнено важно за продължаване на пчелните семейства. Проучването също така прикрепя радиопредаватели на пчелите, за да ги следи как събират цветен прашец и опрашват в райони с и без инсектицид неоникотиноид. Те открили, че при пчелите в области с пестициди е два или три пъти по-вероятно да умрат извън кошера и да загубят способностите си за насочване, което може да е една от причините, водещи до Разпадане на Пчелните Колонии.

През 2012 г. Агенцията за защита на околната среда (EPA) е била помолена да спре използването на инсектицида неоникотиноид. Изследователи пчелари и екологични групи са поискали от агенцията да изискват маркировачи на пестициди да тестват продукта, и (EPA) съобщава, че са започнали да преразглеждат проучванията от 2012 г.

Пестицидите, базирани на неоникотиноид, достъпни до земеделските производители и обществеността, могат да бъдат етикетирани със следните активни съставки: Imidacloprid, Thiamethoxam, Abamectin, Thiocloprid, или Acetaminiprid, според списък, съставен от Pesticide Action Network във Великобритания, и петиция към Агенцията за опазване на околната среда, която събира около 120 000 подписа от март 2013 г. с още 5000 необходими преди края на април, 2013.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Talya Dagan

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *