(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от Общинска Болница Кингдао и Медицинския Колеж на Университета Кингдао в Кингдао, Китай и публикувано в списание Инсулт, диета, която е богата на плодове и зеленчуци може да намали риска от инсулт с близо една трета.

„Подобряването на храненето и начина на живот е от решаващо значение за намаляване на риска от мозъчен и сърдечен удар за общото население“, казва водещият изследовател Ян Чу, MD. „По-специално, диета, богата на плодове и зеленчуци е силно препоръчителна, тъй като тя отговаря на изискванията за микроелементи, хранителните съставки и фибри.“

Инсултът, който се появява, когато притокът на кръв към дадена част на мозъка е възпрепятстван, поради съсирек или разкъсан кръвоносен съд е четвъртата водеща причина за смърт в САЩ и една от основните причини за инвалидност (поради увреждане на мозъка). В Китай, където е проведено изследването, инсултът е най-водещата причина за смърт, отговорен за 1,7 милиона смъртни случаи през 2010 г.

По-малко от 220 грама дневно намаляват риска с една трета

Докато много изследвания преди това са разглеждали  връзката между храненето и риска от инсулт, резултатите не са били последователни. С цел да се помогне за разрешаване на това несъответствие, изследователите са провели мета-анализ на 20 предишни проучвания, публикувани през последните 19 години. Анализът включва данни от 16 981 инсулта измежду 760 629 участници. Шест от проучванията са били проведени в Съединените щати, осем в Европа и шест в Китай и Япония.

Изследователите са установили, че хората, които ядат най-много плодове и зеленчуци, са били с 21% по-малка вероятност да получат инсулт, отколкото хората, които ядат по-малко. В действителност, всеки допълнителни 200 грама дневен прием на плодове, намалява риска от инсулт с 32 процента, докато всеки допълнителни 200 грама прием зеленчуци, намалява риска с 11 на сто. Най-голямата полза идва от консумацията на ябълки, цитрусови плодове, круши и листни зеленчуци.

„Ефектът на други видове плодове и зеленчуци върху риска от инсулт все още предстои да бъде потвърден“, заявява Чу.

Изводите са останали значителни, дори и след като учените са коригирали за потенциални объркващи фактори, включително консумация на алкохол, кръвно налягане, индекс на телесна маса, нива на холестерол, физическа активност и тютюнопушене. Констатациите са били еднакви, както при мъжете така и при жените, както и при по-младите участниците и по-възрастните от 55. Открито е, че консумацията на плодове и зеленчуци предотвратява удар, причинен както от образуването на кръвни съсиреци, така и от кървене.

Следвайте препоръките за хранене

Констатациите добавят допълнителна тежест към съществуващите диетични препоръки на групи като Центровете за Контрол и Превенция на Заболяванията и Американската Сърдечна Асоциация, които насърчават консумацията на пет порции плодове и зеленчуци дневно.

За съжаление, изследователите отбелязват, че консумацията на плодове и зеленчуци е сравнително ниска в световен мащаб, особено в страните с ниски до средни доходи. Всъщност, Световната Здравна Организация е изчислила, че ако всеки човек изяжда 600 грама плодове и зеленчуци на ден, глобалният процент на инсулт може да падне с 19 на сто.

„Резултатите са в съответствие настоящите познания, че увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци следва да бъде насърчавана, за да се предотврати удар,“ казва Чу.

Това, което не прави проучването е да обясни защо плодовете и зеленчуците намаляват риска от инсулт. Ползата може да идва от специфични хранителни вещества, съдържащи се в определени храни; от факта, че диетите с високо съдържание на плодове и зеленчуци подобряват цялостното здраве, намаляващи риска от инсулт фактори като кръвно налягане, холестерол и тегло; или комбинация от фактори.

Проучването е установило, че хората с най-нисък риск от инсулт, не само, че са яли много плодове и зеленчуци, но също са контролирали и други рискови фактори, като тегло и тютюнопушене.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×