(NaturalNews) Милиони хора страдат от неприятна миризма на краката, вариращи от леки до „проветряване на стаята“ по тежест. Миризмата на краката, чиито медицински термин е „bromhidrosis“, обикновено може да бъде проследена като комбинация от пот и бактерии. Влажни и топли крака, чорапи, мъртва кожа и обувки осигуряват идеалното място на бактериите да се размножават. Ако и вие страдане от такава неприятна миризма, не се притеснявайте – има изобилие от естествени навици и средства за защита, които могат да ви помогнат.

Ето и някои здравословни навици и средства за елиминиране на неприятната миризма:

Здравословни навици

* Мийте краката си често и използвайте редовно пемза, за да премахнете мъртвата кожа.

* Обувки, изработени от естествени материали, като кожа, дишат по-добре от изкуствени материали, което позволява на топлината да избяга.

* Носете чорапи, които позволяват на краката да дишат. Ако е възможно, сменете чорапите си поне веднъж всеки ден и не носете един и същи чифт два дни подред.

* Изберете отворени обувки, като сандали, които позволяват на въздуха да се движи и да помогне на потта да се изпарява и да забави растежа на причиняващи миризмата бактерии. Избягвайте обувки, които са облицовани с твърд каучук или синтетични материали.

* Някои обувки, като маратонки, могат да се перат в перална машина. Оставете ги да изсъхнат на въздух, а не да ги поставяйте в сушилнята.

* Проветрявайте обувките си между носенията. Ако можете, ходете с едни обувки единия ден, а следващия с други, редувайте ги.

* Избягвайте храни със силни аромати като чесън, лук, чушки, защото имат веществата, които им дават силни вкусове и аромати и те могат да преминават през кръвния поток и в крайна сметка да се концентрират във вашата пот.

* Стрес и тревожност увеличават производството на пот, което дава на причиняващите миризма бактерии  да се хранят.

Справяне с неприятната миризма

* Хлорофилът, съединение в растенията, който дава зеления им цвят, може да помогне и тук. Налейте 2-3 супени лъжици течен хлорофил в кофа пълна с един литър топла вода и потопете краката си за 15 минути. Подсушете ги напълно след накисване.

* Киснете краката си по няколко пъти на седмица в една трета чаша ябълков оцет, добавен  към топла вода.

* Танинова киселина, намираща се в чай, може да помогне за премахване на неприятната миризма. Направете си чай, за предпочитане черен чай, и го излейте в подходящ съд, където ще си киснете краката в продължение на десет минути или докато чаят изстине.

* След душ намажете старателно с разредено масло от чаено дърво между пръстите на краката и ноктите. Маслото от чаено дърво убива гъбичките и мирише хубаво.

* Поръсете сода за хляб в обувки си, тя ще абсорбира влагата и миризмата.

* Получаване на 15 до 30 милиграма цинк на ден, самостоятелно или в мулти-витамин. Цинкът прави кожата по-устойчива на интензивно миришещи вещества, причиняващи бактерии и може да намали или премахне миризмата в рамките на седмица или две. Не приемайте повече от 30 мг цинк, тъй като високите нива на цинк може да попречат на абсорбцията на мед и могат да увредят имунната система.

* Колоидното сребро може да бъде много ефективно за премахване на миризми, причиняващи бактерии. Напръскайте колоидно сребро на краката си и ги оставете да изсъхнат на въздух.

* Намачкайте  1 или 2 сантиметрови парчета джинджифил и ги поставете в носна кърпа или парче марля да се накиснат в топла вода за няколко минути. Разтрийте течността от джинджифил върху всеки крак вечер след вземане на душ.

* Направете сок от около две дузини репички, добавете 1/4 чаена лъжичка глицерин и сложете в спрей бутилка. Напръскайте краката и ги оставете да изсъхнат на въздух.

Източник: www.naturalnews.com

Автор:  Tony Isaacs

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *