(NaturalNews)

Милиони хора страдат от неприятна миризма на краката, варираща от лека до непоносима. Миризмата на краката, чийто медицински термин е бромхидроза, обикновено е комбинация от пот и бактерии. Влажни и топли крака, чорапи, мъртва кожа и обувки осигуряват перфектното място за размножаване на бактерии. Ако и вие страдате от неприятна миризма на краката не се притеснявайте – има изобилие от естествени навици и средства за защита, за които може да сте сигурни, че действат ефикасно.

Ето и някои здравословни навици и корективни мерки за елиминиране на неприятната миризма:

Здравословни навици:

* Измивайте краката си често и използвайте пемза редовно, за да премахнете мъртвата кожа.

* Носете обувки, изработени от естествени материали – като кожа, за да дишат краката ви по-добре.

* Носете чорапи, които позволяват на краката ви дишат. Ако е възможно, сменяйте чорапите си поне веднъж дневно и не носете един и същи чифт два подредни дни.

* Изберете отворени обувки като сандали, които позволяват на въздуха да влиза и излиза, помагайки на потта да се изпарява и да забавя растежа на бактериите, причиняващи миризмата. Избягвайте обувки, които са облицовани с гума или синтетични материали.

* Някои обувки, като маратонки, може да се перат в пералната машина. Оставете ги да изсъхнат на въздух, а не в сушилнята.

* Проветрявайте обувките си между носенията. Разхлабете връзките и издърпвайте езика на обувките, ако не ги носите. Оставяйте ги да изсъхнат на открито.

* Избягвайте храни със силен вкус – като чесън, лук, чушки, защото веществата, които им дават силни вкусове и аромати може да преминат през кръвния поток и в крайна сметка да се концентрират в пот.

* Стрес и тревожност увеличават производството на пот, като по този начин се дава повече храна за бактериите.

Лекове при неприятна миризма на краката

* Хлорофил, съединение, което дава зеления цвят на растенията, помага при проблеми с миризма на краката. Изсипете 2, 3 супени лъжици течен хлорофил в кофа пълна с топла вода и потопете краката си за 15 минути. Подсушете ги  напълно след накисване.

* Накисвайте краката си по няколко пъти на седмица в една трета чаша ябълков оцет добавен към литър топла вода.

* Таниновата киселина от чая помага за премахване на миризмата на краката. Направете си чай, за предпочитане черен чай, и го прелейте в леген. Накиснете краката си в продължение на десет минути.

* Разтрийте масло от чаено дърво върху пръстите и ноктите на краката  след душ. Маслото от чаено дърво убива гъбичкити и мирише хубаво.

* Поръсете сода за хляб в обувките, тя да поема влагата и миризмата.

*Приемайте от 15 до 30 милиграма цинк на ден самостоятелно или в мулти-витамини. Цинкът прави кожата по-устойчива на бактериите, причиняващи миризмата, и може да намали или премахне миризма в рамките на седмица или две. Не приемайте повече от 30 мг цинк, тъй като високи нива на цинк могат да попречат на абсорбцията на мед и може да увредят имунната система..

*Колоидното сребро може да бъде много ефективно при премахване на бактериите, причинители на миризмата. Намокрете с колоидно сребро краката си и ги оставете да изсъхнат.

* Намачкайте малко парче джинджифил и го поставете в носна кърпа или парче марля да се накисва в топла вода за няколко минути. Втривайте течността върху всеки крак вечер, след вземане на душ.

* Изцедете  сок от десетина репички, добавете 1/4 чаена лъжичка глицерин и сложете в бутилка. Пръскайте краката и ги оставяйте да изсъхват  на въздух.

Автор: Tony Isaacs

Източник: http://www.naturalnews.com/031775_foot_odor_natural_remedies.html#ixzz2ZySJ13fv

Превод от български на английски

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×