(NaturalNews)

Мъжете, които обичат пица, макаронени изделия с червен сос и лазаня имат ново извинение да ядат повече от тези ястия, заради откритието, че ликопенът в доматения сос насърчава здравето на простатата. Тази новина е от доста време.

Ново изследване с ликопен предимно от източници като домати или доматен сос е открило, че ликопенът показва много противоракова активност, особено по отношение  рак на простатата. Също така, някои тестове са установили най-добрите източници за осигуряване на максимално усвоима форма на ликопен.

Ликопенът е най-висок в някои от червените или оранжеви растителни храни, включително домати, диня, розов грейпфрут, гуайави, папая и шипка. Сушените на слънце домати съдържат най-високи количества ликопен.

По ирония на съдбата доматите, които са варени в пасти или сосове имат повече ликопен от суровите домати. Това е обратното на правилото, че храната загубва хранителна си стойност, когато се вари.

Въпреки, че ликопенът е каротеноид, той не се превръща във витамин А. Липсва му определен молекулен пръстен, който забранява превръщането му. Но в замяна на това, антиоксидантният му потенциал се увеличава.

И дори има още повече противоракови свойства освен намаляване на оксидативния стрес, преди да причини щети.

Мулти-целенасочена терапия на рака от ликопен

Това е името на академична статия/писмо, публикувана през 2008 г. в международно списание, Писма за Рак. Този документ преразглежда няколко различни проучвания, ин витро (стъкло/Петри) и ин виво (на живо животно/човек), които изпитват ефекта на ликопен върху раковите клетки.

Ето една голяма част от този документ:

Проспективни и ретроспективни епидемиологични проучвания, показващи обратна връзка между прием на ликопен и риска от рак на простатата е подкрепена от ин витро и ин виво експерименти, показващи, че орален ликопен е бионаличен, натрупва се в тъканите на простатата и се локализира към ядрото на епителните клетки на простатата.

Също така, тествайки, те отбелязат, че доказаният ликопен служи за много повече от антиоксидант, който синтезира цитозащитни ензими в противораковата си активност.

Ликопенът също предизвиква апоптоза (клетъчно самоубийство) в раковите клетки, които стават ракови, отчасти поради липса на апоптозно програмиране, което другите клетки имат, за да дадат път на нови клетки. Това води до „безсмъртие“ на раковите клетки.

Този академичен документ от Университета на Илинойс Колеж по Фармация споменава още, че тестването подкрепя функцията на ликопена с антипролиферативен ефект на рак и антиметастатична дейност.

Всички тестове се комбинират, за да се валидира „мулти-целенасочената“ терапевтична функция на ликопена с рак на простатата, което също доказва безопасността на допълнение с ликопен.

Независимо от това, документът завършва с познатата тема „все още са необходими по-внимателно проектирани и адекватно захранвани клинични проучвания на ликопена за потвърждаване на неговата ефикасност като химиопревенция [убиващ рака] агент.“

Избиране на ликопен

Два други теста помагат да се покаже пътя за избора на най-мощната форма на ликопен. Един хранителен тест се занимава с тестване на доматени сосове, използвайки различни техники на нагряване, които произвеждали сложни изомерни вариации.

Един вид топлинно индуциран изомер успява да създаде по-висока бионаличност на ликопен от обикновено. Целта им е да се определи как да се създадат доматени сосове с още по-мощен ликопен.

Друг хранителен тест установява, че мандаринени домати, които са жълто/оранжеви, а не червени, доставят същия вид ликопенен изомер, който индуцира по-голяма био-наличност.

Време да ядем

Разбира се, приготвените сосове, доматените пасти и изсушеното разнообразие винаги дават повече ликопен от суровите домати. А сега се оказва, че източниците на мандаринови домати са още по-добри.

Но внимавайте с източниците. Търговски отглежданите домати имат доста остатъци от химикали. Така че избирайте органични готови сосове или доматени пасти, както и парчета от органични домати да направите вашия собствен сос.

И всеки път, когато искате да се насладите на сурови домати от всеки цвят, в допълнение към закупуване на органични, добавете мазнини, за да се подобри усвояването на ликопен. Ликопенът е мастноразтворим.

Един от начините е чрез добавяне на чист органичен зехтин. Няколко резена от силно хранително авокадо добавя още една добра, здравословна мазнина към сместа.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *