(NaturalNews)

Тъй като диетата със сурова храна се основава на необработени и сурови растителни храни, се смята, че е много богата на хранителни вещества, необходими за подобряване на здравето. Но медицинските проучвания за сурови хранителни диети са показали някои положителни и отрицателни здравни резултати. Ето резюме на ползите и рисковете от яденето на сурови храни.

От какво се състои диетата със сурова храна?

Диетата от сурова храна се състои предимно от пресни плодове и зеленчуци, кълнове, семена, ядки, зърнени храни, бобови растения, морски водорасли, бобови растения, сушени плодове и кокосово мляко. Повечето последователи са вегетарианци, но някои избират да консумират сурови продукти от животински произход, като сурово (непастьоризирано) мляко, сирене, произведено от сурово мляко, сашими, сурова риба и някои видове сурово месо.

Най-малко 75% от храната трябва да бъде сурова, а останалата част може да се загрява, но само на темперетура под 47 градуса. Смята се, че нагряване над тази температура може да унищожи ензимите и намалява хранителната стойност на храните. Някои хранителни вещества се губят в готвенето, като витамин С и някои други витамини.

Тази диета се състои от редуващи се няколко техники на готвене: изцеждане на сок и пасиране на плодове и зеленчуци, покълнали семена, зърнени и бобови култури, накисване на ядки и сушени плодове и дехидратация на плодове. Идеята е храната да стане по-лесно смилаема и да се помогне на органите да  я обработят по-добре.

Подсладителите трябва да се избягват, особено трапезна захар или дори кленов сироп и нектар от агаве, които не са сурови. Стевия или суров мед може да се използват като алтернатива. Суровата диета е диета за детоксикация, която помага да се елиминират натрупаните токсини. Докато сте на този вид диета е най-добре да стоите настрана от храни и други неща, които водят до натрупване на токсини (като алкохол, млечни продукти, оцет и продукти, съдържащи ненаситени мазнини).

Може ли диетата със сурова храна да помогне за подобряване на здравето?

Когато храната се пече при високи температури – и най-вече, когато тя се пържи или се приготвя на скара се формират токсични съединения и важни хранителни вещества се губят. Повечето хора имат много добри резултати от диетата със сурова храна. Привържениците на тази диета твърдят, че има много ползи за загуба на тегло, повишаване нивата на енергия, намаляне на холестерола, подобряване на храносмилането, здравето на кожата и подобряване на общото здравословно състояние.

От друга страна, проучванията показват, че тялото абсорбира много повече от полезните противоракови съединения (каротеноиди и фитохимикали – особено лутеин и ликопен) от варени зеленчуци в сравнение със сурови. Например, едно проучване (публикувано в списание „Земеделие и храни“ през 2002 г.) установява, че готвенето, всъщност, увеличава количеството на ликопен в доматите. По същия начин готвенето на морковите прави бета-каротина, който те съдържат, по-достъпен за абсорбиране от организма.

Някакви рискове?

Яденето само на сурови храни може да бъде доста агресивно за системата и може да не е подходящо за всички: например, бременни или кърмещи жени, деца и хора, които имат анемия, имат проблеми костите или живеят в студен климат. Така че винаги се консултирайте с вашия лекар преди да пристъпите към диета със сурова храна или ако усетите необичайни симптоми.

Човек трябва да бъде наясно, че при такъв вид диета могат да се появят  определени хранителни дефицити, включително и недостатъците на витамин В12, калций, желязо и цинк. Обществото на веганите, между другото, препоръчва яденето на храни, обогатени с B12 или добавка В12.

Също така изследванията показват, че суровите салатни зеленчуци, като маруля и спанак, може да таят вредни бактерии, дължащи се на напояване и торене. Следователно, изниква проблема с безопасността на суровите храни, тъй като те могат да съдържат вредни бактерии, които типични стерилизационни процеси, като например готвене, обикновено убиват.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Joséphine Beck

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *