месо-фабрика-салам

(NaturalNews) Не много отдавна, Световната здравна организация (СЗО) се отзова и обяви, че глифозатът, основна съставка на хербицида на Монсанто, е „вероятно канцерогенен за човека.“ След постоянен дебат между алчния агрохимически гигант, който настояваше (и все още го прави), че съставката е безопасна и тези, които знаят по-добре, след като виждат неговите ефекти върху човешкото тяло, декларация на СЗО по-рано тази година беше победа за хората със здравно съзнание.

Изглежда, че СЗО набира скорост.

Последната им декларация е нещо, на което много хора са вярвали отдавна, но това не беше „официално“ признато до момента. СЗО обяви, че яденето на преработени и червени меса представлява значителен риск от рак на хора и съветва намаляване консумацията на такива храни. Прессъобщение от Международната агенция за изследване на рака (IARC), подразделение за рак на СЗО, посочва, че червеното месо е „вероятно канцерогенно за човека“ и че преработените меса са „канцерогенни за човека.“

По-добре се замислете преди да консумирате преработено и червено месо

Съжаляваме, любители на бекона: или избирате добро здраве или продължавате да се отдавате на странно обществено възхищение с бекон във всичко.

Все пак, не е единствено бекона и 8-те кг от него, които консумира средният американец годишно, за който СЗО казва да се избягва от хората. Други преработени и сушени меса, като наденица, шунка, говеждо месо и кренвирши се считат за вредни за консумация от човека, и прессъобщението подчертава, че не става въпрос само за преработените меса. „Повечето преработени меса съдържат свинско или говеждо месо, но преработените меса могат да съдържат и други червени меса, пилешко, карантии или вторични продукти от месо, като кръв“. IARC съобщава за такива храни, които са били осолени, ферментирали, подправяни или пушени, поради причини за запазване и подобряване на вкуса.

„С оглед на големия брой хора, които консумират преработени меса, глобалното въздействие върху честотата на раковите заболявания е от значение за общественото здраве“, казва д-р Курт Стреф, ръководител на програмата за Монографии на IARC, която стои зад констатациите.

Разнообразие от ракови заболявания, свързани с яденето на преработено месо

Съобщението идва след като Работна група от 22 експерти от цели десет страни се събират по Програмата за Монографии на IARC, преразглеждайки разнообразие от научна литература, която включва повече от 800 проучвания по темата, най-вече в усъвършенстване лечението на рак на дебелото черво. В действителност, експертите са установили, че всяка 50-грамова порция от преработено месо, ядена ежедневно, повишава риска от рак на дебелото черво с 18 процента. Въпреки това, „асоциации са наблюдавани също и за рак на панкреаса и рак на простатата“; не е било ограничено само до рак на дебелото черво.

Интересно, класирането на преработените меса като „канцерогенни за човека“, което е най-високата класация, е точно до алкохола, цигарите, арсена и азбеста, които също носят същия етикет.

Както можете да очаквате, когато се правят такива изявления, задължително ги има и тези, които твърдят противното. „Ние просто не мислим, че доказателствата подкрепят каквато и да е причинна връзка между всякакви видове червено месо и някакъв вид рак“, казва Шалийн МакНийл, изпълнителен директор по храненето на човека в Националната скотовъдска асоциация за телешко.

Хората обичат месото, но най-добрият избор е да се ядат повече плодове и зеленчуци

Както вече споменахме, средният американец изяжда 8 кг бекон годишно. Проблемът на консумация на много преработени и червени меса не съществува само в Съединените щати. Във Великобритания, където 2,5 милиона души живеят с рак, 33 на сто от хората консумират повече от 100 г червено месо дневно.

Тези констатации са публикувани и онлайн в The Lancet Oncology.

Несъмнено, най-добрият залог е да оцените вашата консумация на червено и преработено месо и да предприемете стъпки за драстично намаляване на количеството, която ядете. Напълнете чинията си с повече плодове и зеленчуци, отколкото салами и кренвирши. Листни и кръстоцветни зеленчуци, например, стимулират имунната система и предпазват организма от лоши бактерии.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Jennifer Lea Reynolds

By admin

One thought on “Преработените меса са огромен риск от рак наравно с тютюнопушенето, признава СЗО”
  1. Е такова нещо „“кремвирши““ на сме яли от как научих как точно и от какви отпадъци се правят! Защо ли закриха екирисажите,ами няма нужда от тях вече?

Напиши коментар

Добави обява

×
×