В днешно време стандартната диета е пълна с преработени храни, толкова много, че повече от 100 милиона американци са или с диабет или с пред-диабет. Докато най-честите известни резултати от консумацията на преработените храни са физически заболявания, малко известен е ефектът им върху коефициентът на интелигентност IQ, особено сред децата.

Изследване, публикувано в Журнала по епидемиология и обществено здравеопазване показва убедителна връзка между консумацията на обработени храни и понижаване на IQ. Изследователите проследили 14000 деца за период на над пет години и половина. Проследявали диетата им чрез въпросници, на интервали от три, четири, седем и осем и половина годишна възраст. Проучването установява, че тези, чиято диета е с високо съдържание на преработени храни имали особено нисък коефициент на интелигентност на осемгодишна възраст, отколкото тези, които са имали диета с богата на хранителни вещества храна.

Всяко увеличение на дадена точка в модела на хранене при резултатите на проучването, което измерва приемът на обработени мазнини, е довело до намаляване на IQ с 1.67.

Според авторите,

„Това предполага, че всички познавателни/поведенчески реакции, свързани с хранителните навици в ранна детска възраст, може да продължават да съществуват в по-късно детство, въпреки всички последващи промени в хранителния прием.“

Автор: Jonathan Cho

Източник: http://blogs.naturalnews.com/processed-food-lowers-iq-in-children-study-finds/

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×