(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от университета в Турку, Финландия, и публикувано в Американското Списание за Клинично Хранене през август, диета богата на горски плодове може да помогне за смекчаване на вредните ефекти върху сърцето от наднорменото тегло.

Изследователите възлагат на 80 жени с наднормено тегло да консумират четири отделни продукта горски плодове на четири отделни случая в произволен ред. Продуктите са плодове изсушен морски зърнастец, масло от морски зърнастец, замразени сини боровинки и екстракт фенолов етанол от морски зърнастец, смесен с малтодекстрин.

Всичките четири продукта горски плодове водят до подобрения в метаболитните профили на всички участници, независимо дали са имали голям или малък кардиометаболитен риск в началото на проучването. Сред участниците с висок сърдечно-съдов риск, плодовете сушен морски зърнастец подобряват нивата на триглицеридите и VLDL холестерола и неговите подкласове; маслото от морски зърнастец подобрява нивата на липопротеините с междинна плътност (IDL) и LDL холестерола и техните подчасти; а замразените сини боровинки дават подобрения в кръвните липиди и нивата на липопротеин. Екстрактът фенолов етанол от морски зърнастец,  смесен с малтодекстрин, води до подобрения в триглицеридите и VLDL нивата при всички участници, независимо от сърдечно-съдовия риск.

Изследователите заключават: „Приемът на горски плодове има общи метаболитни ефекти, които зависят от кардиометаболитния рисков профил, в началото“.

Потреблението на горски плодове предпазва също и младите

Друго скорошно проучване, проведено от изследователи от Харвардското Училище за Обществено Здраве и Университета на Източна Англия, и публикувано във вестник Циркулация, констатира, че консумацията на горски плодове на млади години може да помогне за защитата на сърцето по време на стареенето.

Изследователите са анализирали данни от 93600 жени на възраст между 25 и 42, които са били следени в продължение на 18 години, като част от проучването Nurses’ Health Study II. Участниците са попълвали подробно проучване за диетата си на всеки четири години.

Изследователите открили, че жените, които ядат три или повече порции боровинки и ягоди, всяка седмица са с 32% по-нисък риск от инфаркт, отколкото жените, които ядат плодове само веднъж месечно или по-малко. Въпреки, че жените, които са яли повече плодове са имали по-здравословни диети от жените, които са яли по-малко плодове, сърцезащитните ползи от диета с горски плодове остава силна дори и след като изследователите контролират за този и други потенциални объркващи фактори, включително затлъстяване, високо кръвно налягане, тютюнопушене, физическа активност и фамилна изсория за здравето.

Проучването се фокусира върху боровинки и ягоди, не защото тези конкретни плодове са здравословни, но тъй като те са най-често ядените плодове в САЩ. Всички ярко оцветени плодове са с високо съдържание на антоцианини и други антиоксиданти, които помагат за защита на сърцето и други органи от увреждане на клетките, възпаление и ефектите на стареенето.

„Тези храни могат лесно да бъдат включени в диети и прости промени в диетата могат да окажат въздействие за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при по-млади жени,“ казва изследователя Аедин Касиди. „Това подкрепя нарастващите лабораторни данни, показващи, че тези съединения могат да поддържат артериите здрави и гъвкави.“

„Урока, който трябва да приемете е, че дори да ядете тези плодове рано в живота, получавате предимства, които траят за цял живот“, заявява специалистът по сърдечно-съдови заболявания Сюзан Стийнбаум на Болница Ленокс Хил в Ню Йорк, която не е участвала в проучването.

„Когато правим избор в 20-те си години, може да смятаме, че бургер и пържени картофи са страхотни, но посланието е, че има алтернативи, които оказват разлика за останалата част от живота ни. Това е мощно послание, че можем да попречим на сърдечно-съдовите заболявания с това, което ядем.“

Друго изследване, публикувано в Списание по Земеделие и Хранителна Химия през 2004 г., заключи, че консумирането на повече горски плодове, е най-рентабилният начин за увеличаване на количеството на антиоксидантите в диетата ви.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *