(NaturalNews)

Макулната дегенерация е едно от многото състояния, свързано със стареенето, и остава видна причина за загуба на зрението сред хората на възраст 55 години или по-възрастни в САЩ. Въпреки че основните причини за свързаната с възрастта дегенерация на макулата – като нездравословно хранене и ограничено упражняване на окото – са добре известни, изследователи от Университета на Уисконсин Училище по медицина са изолирали друга възможна причина: популярното болкоуспокояващо и противовъзпалително аспирин.

Изследователският екип, ръководен от д-р Барбара Клейн, анализирал статистически данни от Изследването Beaver Dam Eye, дългосрочен проект на американски изследователи, които извършват очни прегледи на всеки пет години за 20-годишен период на почти 5000 доброволци на възраст от 43 до 86 г. Въпреки че екипът на Клайн не открива никаква връзка между макуларна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) и ползване на аспирин за период от пет години, те откриват, че доброволците, които редовно използват аспирин в продължение на 10-годишен период са имали 1.4% риск от развитие на неоваскуларна МДСВ, в сравнение със само 0,6% за тези, които не използват аспирин. Неоваскуларната МДСВ е най-тежка форма на МДСВ и се характеризира с растеж на кръвоносните съдове под ретината.

„МДСВ е потенциално ослепително състояние, при което разпространението и случаите се увеличават с увеличеното оцеляване на населението и редовната и обичайна употреба на аспирин, и става все по-разпространена при лицата на възраст с най-висок риск от това заболяване,“ каза д-р Клейн. „Нашите резултати са последователни с малка, но статистически значима връзка между редовната употребата на аспирин и честотата на неоваскуларна МДСВ.“

Изследването на Клейн не е първото, което разкрива връзката на аспирина с МДСВ

Изследването на Клейн, което бе публикувано през 2012 г. в декемврийското издание на Списание на американската медицинска асоцияция (JAMA), е само последното от серия от несвързани изследвания, които свързват използването на аспирин с неоваскуларна МДСВ. Например в средата на 2011 г. изследователски екип, ръководен от Паулус де Йонг в Академичен медицински център в Холандския институт за невронаука анализира здравните статистики на почти 4700 европейски доброволци над 65-годишна възраст. Той открива, че 36 от 839 доброволци, които са приемали аспирин дневно – приблизително четири процента от тях – страдат от неоваскуларна МДСВ на различни нива, в сравнение със само два процента, от тези които не използват аспирин.

Също както д-р Клейн, де Йонг признава, че трябва да се направят повече проучвания по въпроса, преди да могат да бъдат потвърдени неговите констатации. Като се има предвид мрачната информация за аспирина, връзката му към макуларната дегенерация, свързана с възрастта е просто още една причина да се избягат алопатичните лекарства, когато е възможно.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×