(NaturalNews)

Според скорошно проучване, проведено от шведски учени и публикувано в списание Клинична и Експериментална Алергия, ранното излагане на пробиотици може да намали риска от алергия през детския живот.

Изследователите събират кръв от 61 деца по време на раждане, както и на шест – от 12 и 24-месечна възраст. Във всяка възраст на тестване, добавка с пробиотици (Lactobacillus reuteri) е свързана с по-здрави имунни реакции и по-ниски нива на имунния отговор към алергени.

Изследователите заключават „добавки L. reuteri от 36-та седмица и по време на първата година от живота значително намаляват екземи свързани с IgE и намалят отговора на алерген и митоген“.

Пробиотиците са микроорганизми, които изпълняват полезни функции в организма, особено в регулирането на храносмилането и имунната система. Някои изследователи спекулират, че липсата на излагане на такива полезни бактерии (и дори липса на излагане на въздействието на някои вредни бактерии) може да попречи на имунната система на детето да се развива правилно. Това е известно като „хигиенна хипотеза“.

Поради тази причина, много изследователи предполагат, че ранни добавки с пробиотици могат да помогнат да се имитира по-естествена човешка среда и по този начин да доведат децата до по-здравословна имунна система и по-ниски нива на имунни дисфункции, като например алергии.

„[Пробиотиците] вероятно имитират близко ефектите на редовно ядене на непастьоризирани и нестерилизирани храни“, казва педиатричен имунолог и изследовател на пробиотици Антъни Хорнър от университета на Калифорния в Сан Диего.

Имунната система се нуждае от бактерии

Новото изследване не е първият случай, който показва връзка между пробиотици и по-ниски нива от алергии. По-ранно проучване показва, например, че децата, които страдат от алергии, са по-склонни да имат необичайни композиции на чревни микроби, включително по-високи нива на клостридии и по-ниски нива на бифидобактерии.

Други изследвания са показали, че децата, страдащи от атопична екзема, често срещана алергия в детството, са имали значително подобрение на симптомите след добавки с Lactobacillus rhamnosus GG или Bifidobacterium lactis BB-12. В изследване, публикувано в Списание на Храненето (Journal of Nutrition) през 2007 г., изследователите са открили, че бебета, които са били умишлено изложени на непатогенните Е.- коли страдат от значително по-малко алергии на възраст между 10 и 20 години.

Превантивно лечение

Според проучване, проведено от изследователи от Университета на Хелзинки, Финландия и публикувано в списание Клинична и Експериментална Алергия през 2008 г., дори е възможно децата да се ваксинират срещу алергии като се изложат на пробиотици в утробата, докато майките са все още бременни.

Изследователите възлагат на 1,223 жени да вземат дневна доза пробиотик или плацебо в осмия месец на бременността. Всички участници или техните партньори са имали история на алергии, като по този начин класифицират децата като „предразположени“ за развитието на алергии. Започвайки от раждането и за първите шест месеца от живота на 925 бебета са възложени същите дози пробиотик или плацебо, които техните майки са получили по време на бременността.

Децата са изследвани за алергии на три, шест и 24-месечна възраст. Изследователите открили, че сред децата, на които са давани пробиотици, нивата на химикалите, свързани с възпаление, са с 50% по-високи, което показва по-здравословен имунен отговор и по-нисък риск от алергии. В допълнение, децата, които са приемали пробиотици са с 30% по-малка вероятност да развият атопична екзема, отколкото децата, на които е давано плацебо.

Авторът на изследването Errki Savilahti казва: „Ясно е, че имунната система на бебето трябва да се стимулира рано и убедително, доколкото е безопасно за възпаления, които изглежда вървят ръка за ръка с превенцията на алергии“.

Алергологът Ричард Катз казва: „Дори ако някой има гени за алергии, тези резултати показват, че хората могат да предприемат действия поне да намалят вероятността от развитие на ранните алергични заболявания като екзема“.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×