(NaturalNews)

Когато антибиотиците са започнали да се използват широко в първата половина на 20-ти век, те са били приветствани като лекарство чудо. Много чести инфекции, които са имали висока степен на смъртност, като пневмония или инфекции от рани или хирургия, изведнъж са станали много лечими, до точката, където много хора вече дори не ги виждат като изключително сериозни. Въпреки това, с напредване на времето и наводняването на пазара с антибиотични лекарства, прекалената им употреба в медицината и в промишлеността за производство на месо, е довела до прекомерно излагане. Това прекомерно излагане, от своя страна, води до сериозни проблеми като възход на устойчиви бактерии и повреда на стомашно-чревната система. За щастие, използването на пробиотици на регулярна основа, и особено по време и след курс на лечение с антибиотици, може значително да намали нежеланите странични ефекти, които тези лекарства носят със себе си и да помогне на пациента да се възстанови по-бързо от инфекцията. Нека да разгледаме начините, по които пробиотиците могат да помогнат.

Възстановяват чревната флора

Червата на човека са силно и естествено населени със здравословни, пробиотични бактерии. Тези бактерии помагат с храносмилането, укрепват имунната система и предпазват от нездравословни бактерии и дрожди. Антибиотиците, обаче, не дискриминират между тези здравословни и нездравословни бактерии, които се опитват да унищожат. Резултатът е, че един курс от антибиотици може да унищожи здравословните пробиотични бактерии и да разстрои този баланс. Използването на пробиотици, обаче, е било доказано, че е в състояние да възстанови този баланс и да се избегнат много от проблемите, свързани с употребата на антибиотици.

Предотвратяват диария и други храносмилателни проблеми

Често срещани оплаквания сред пациентите на антибиотици – особено, ако курсът на антибиотици е дълъг или ако дозата е висока – са гадене, повръщане, диария и други храносмилателни проблеми. Използването на пробиотици, обаче, може да възстанови здравословната флора в червата, а това от своя страна поддържа добро храносмилателно здраве и прави появата на диария или други стомашни проблеми по-малко вероятна. Това може сериозно да подобри нивата на удобство за пациентите, които се опитват да се възстановят от инфекция и предотвратяване на други проблеми, като дехидратация или електролитен дисбаланс, които могат да се предизвикат от диария.

Доказани като ефективни срещу резистентни бактерии

Повечето хора са наясно, че един от най-големите проблеми с прекалената употреба на антибиотици е възходът на резистентни щамове на бактерии, които са изключително трудни, ако не и невъзможни за лечение. Любопитното е, че използването на пробиотици може дори да помогне с този проблем. В едно проучване, болнични пациенти, приемащи пробиотици, намаляват шансовете си за придобиване на резистентни бактерии с изумителните 70 процента.

С една дума, за пациенти, които са принудени да се подложат на терапия с антибиотици, съответният кръг от пробиотици стои доста високо в списъка на „трябва да се направи“. Тези пробиотици ще възстановят баланса на чревната флора, предотвратявайки проблеми с храносмилането и устойчиви инфекции, и като цяло ще направят процеса на възстановяване по-лесен за пациента.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr.Sofiya

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *