(NaturalNews)

Остаряване на зрението или така наречената пресбиопия засяга много хора над 40-годишна възраст. Хората, които са развили пресбиопия трябва да държат книги, списания и други материали за четене на една ръка разстояние, за да се фокусират правилно. Какви са причините за това състояние и може ли да бъде подобрено зрението чрез упражняване на очите?

Каква е причината за пресбиопията?

Смята се, че пресбиопията е процес, свързан с възрастта, за разлика от астигматизмът, късогледството и дълекогледството, които са свързани с формата на очната ябълка и обикновено са причинени от генетични и екологични фактори. Пресбиопията произлиза от постепенното втвърдяване и загуба на гъвкавост на лещите на очите. Обикновено се приема, че тези, свързани с възрастта, промени настъпват в протеина в лещата, което я прави по-трудно и по-малко еластична. Промени настъпват и в мускулните влакна около лещите. С по-малко еластичност, окото се затруднява при фокусиране върху близки обекти.

Как да подобрите зрението си?

Има редица очни упражнения, които са доказали, че са ефективни за облекчаване симптомите на пресбиопия. Тези упражнения се състоят от повторения на стягане и отпускане на мускулите на окото, като по този начин те се стимулират и това помага за преодоляване мързела на очите. Това пък им помага да изпълняват функциите си по-ефективно, което води до подобряване на зрението.

Упражнения за подобряване на зрението

1. Фокусиране върху близки и далечни обекти:

Дръжте палеца си пред вас на около 15 сантиметра разстояние. Опитайте да се съсредоточите върху палеца. След 1 до 2 минути, се фокусирайте върху друг обект, който е на повече от 3 метра разстояние от палеца, но в същата посока. След това се съсредоточете върху палеца си отново. След като сте направили това на няколко пъти, опитайте се да го правите с всяко вдишване и издишване за между 5 и 10 минути.

2. Приближаване и отдалечаване на обекти:

Седнете изправени в удобна позиция. Протегнете ръка напред като същевременно поддържате палеца в „стоп“ позиция и се фокусирайте върху него. Доближавайте палеца си към очите, докато се опитвате да поддържате фокуса и след това го отдалечете. Правете това упражнение в продължение на пет минути.

3. Длани:

Разтрийте двете си длани в продължение на 3 до 4 минути, докато усетите топлина. Поставете ги върху очите си във формата на чаша, така че пръстите ви да лежат върху челото. Дръжте очите си неподвижни и се уверете, че не минава светлина между пръстите. Вгледайте се в тъмнината  и усетете топлината на дланите си. Повторете няколко пъти.

4. Въртене на очните ябълки:

Това упражнение отпуска мускулите на очите, което спомага за подобряване на притока на кръв в околните зони на окото, увеличава нивото на кислород, като по този начин подобрява зрението. Затворете очи и ги въртете в посока на часовниковата стрелка и след това обратно. Повторете това 10 до 15 пъти.

5. Нагоре, надолу и в страни:

Представете си че пред вас има часовник. Движете очите си от 12:00 до 6:00, 20 пъти. Преместете очи от 3:00 до 9:00 още 20 пъти. След това завъртете очите в посока на часовниковата стрелка и обратно. След като направите това, затворете очи и починете малко.

При редовно правене на тези упражнения по 20 минути на ден, зрението ви ще се подобри значително в рамките на няколко седмици. Обектите, които преди сте виждали замъглено ще започнат да стават все по-отчетливи.

Автор: Fleur Hupston

Източник: http://www.naturalnews.com/035506_eyesight_exercises_presbyopia.html#ixzz2VNOcsbT6

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×