Протеин, открит в майчиното мляко може да предпазва бебетата от смъртоносно стомашно-чревно заболяване

(NaturalNews)

Според проучване, проведено от изследователи от Детска болница в Лос Анджелис, Университета на Айова и Северозападния Университет, потенциално живото-застрашаващо стомашно-чревно заболяване, което засяга основно недоносени новородени, може да бъде предотвратено чрез протеин, открит в майчиното мляко – но не присъства във формулите на адаптираните млека. Изследването е публикувано онлайн преди да е било отпечатано в Американски вестник по патология на 9 септември.

Некротизиращият ентероколит (НЕК) убива 30 процента от засегнатите деца, а останалата част може да страда от усложнения през целия живот, включително да се налага отстраняване на част от тяхното черво и венозно хранене. Един от известните рискови фактори за заболяването е храненето с адаптирано мляко.

“НЕК е много болезнено заболяване, което може да доведе до множество усложнения, включително чревни стриктури, синдром на късите черва, повтарящи се операции, както и удължен болничен престой”, заявява изследователят Марк Р. Фрей, PhD. “Напредъкът в разбирането на сигналните каскади на растежния фактор, които поддържат развитието на здравословни черва, може да доведе до нови методи за лечение или предотвратяване на това опустошително заболяване.”

Кърмата предпазва червата от по-късни шокове

Предходни изследвания показват потенциална връзка между протеин, известен като неурегулин-4 (NRG4) и защита срещу заболяването. Тъй като НЕК е известно, че се характеризира със загуба на специализирани чревни клетки, известни като клетки на Панет, изследователите първо разглеждат как NRG4 засяга загубата на Панет клетки при гризачи.

Панет клетките играят важна роля в защита на червата от увреждане от микроби, както и поддържането на здрави популации на чревни стволови клетки. Чревните стволови клетки, от своя страна, са от съществено значение за осигуряване на постоянна способност на червата да се регенерират от увреждане и болест.

Изследователите са хранили гризачи или с майчиното мляко или адаптирано мляко, след това са ги изложили на бактериални щамове, предполагани че задействат НЕК при хората. Те открили, че гризачите, хранени с адаптирано мляко показват загуба на Панет клетки, а гризачите, хранени с майчино мляко, не. След това изследователите извършват подобен експеримент с помощта на човешки клетъчни линии в лабораторията с подобни резултати.

След това изследователите направили химичен анализ на кърмата и адаптираното мляко, който потвърждава, че NRG4 се намира само в майчиното мляко, не съществува във формулата.

“Нашето изследване показва, че без протеина NRG4, намиращ се в майчиното мляко, нормалният механизъм за защита на незрелите черва, може да липсва”, заявява Фрей. “Ако бебе, хранено с формула се сблъска с нещо, което предизвиква НЕК, като чревна инфекция или нараняване, то може да бъде изложено на повишен риск от заболяване, застрашаващо живота.”

Изследването предполага, че NRG4 може да се свързва със специфичен рецептор в червата, защитавайки ги от възпалително увреждане.

“Откриваме защитен протеин в кърмата, с рецептор в червата”, заявява Фрей. “Като се има предвид, че НЕК е значителен клиничен проблем без ефективно лечение, планираме да оценим NRG4 за неговия терапевтичен потенциал при тази болест.”

Кърмата все още е най-доброто!

Изследвания многократно потвърждават, че кърмата е идеалната храна за бебетата, осигуряваща 100 процента от хранителните вещества, необходими за първите шест месеца от живота, в допълнение към предоставянето на важни антитела и други форми на имунна защита. Световната Здравна Организация (СЗО), УНИЦЕФ и Канадското педиатрично общество са сред институциите, които препоръчват кърменето през първите две години.

“Изключително кърмене се препоръчва до 6-месечна възраст, с продължаващо кърмене заедно с подходящи допълнителни храни до двегодишна възраст или по-късно”, казва СЗО.

Изследванията показват, че тялото на майката автоматично адаптира съдържанието на кърма, за да отговори на нуждите на детето, както хранителни, така и имунологични. Например, относителното съдържание на мазнини, протеини и въглехидрати в млякото се променя в съответствие с фазата на растеж на детето, както и съдържанието му на антитела. Съдържанието на антитела в кърмата се променя дори когато детето се разболее.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

 Вашият коментар