(NaturalNews)

Два разпространени индустриални химикала могат да причинят безплодие при риби до най-малко четвъртото поколение – това са пластмасовият химикал бисфенол А (BPA) и ключова съставка в противозачатъчните хапчетата, според проучване, проведено от изследователи от Геоложки проучвания на САЩ (USGS) и публикувано в списание Scientific Reports.

„Ние гледахме неща, които могат да бъдат важни за размножаването и оцеляването, скоростта на оплождане и оцеляването на ембриони“, заяви изследователят Доналд Тилит.

Предишни изследвания са показали, че определени замърсители могат да предизвикат промени, които се предават на потомството.

„Това, което знаем сега е, че може да се случи при рибите“, казва Тилит. „Сега знаем, че изложените риби могат да предават ефектите няколко поколения напред.“

Внуци, правнуци, засегнати

Изследването е проведено в лаборатория, където изследователите излагат развиващи се ембриони на риба на BPA или на 17а-етинилестрадиол (ЕЕ2, основна съставка в пероралните контрацептиви). И двата химикала са били потвърдени като ендокринни смутители, които могат да причинят нарушения в развитието.

Рибите са наблюдавани и оставени да се възпроизвеждат, като тяхното потомство също е било наблюдавано за три поколения по-напред. Освен първоначалното поколение, следващите поколения риби не са били изложени на химикали.

Не са били наблюдавани нарушения при изложените риби или тяхното потомство. Третото поколение на изложените риби, обаче („внуците“), показват 30 процента намаляване на плодовитостта в сравнение с предците им, които никога не са били изложени. Следващото поколение („правнуци“) са имали 20% спад в раждаемостта.

„Ако тези тенденции продължават, потенциалът за спад на общия брой на населението може да се очаква в бъдещите поколения“, заявява изследователят Рамджи Бхандари. „Ако се проявят в естествените популации, тези неблагоприятни последствия, могат да имат отрицателно въздействие върху риби, обитаващи замърсени водни среди.“

„Това изследване показва, че макар ендокринните смутители да не влияят на живота на изложената риба, те могат да се отразят негативно върху бъдещите поколения.“

Наблюдаваните ефекти за няколко поколения вероятно принадлежат към областта на епигенетиката, която изучава начина, по който промените в генната експресия (а не самата ДНК) могат да бъдат предадени на бъдещите поколения. Проучванията показват, че всичко от бисфенол А и пестициди до промени в диетата на майката може да предизвика епигенетични промени до четири или повече поколения.

Ендокринните смутители – широко разпространени

Изследваните химикали са широко разпространени в околната среда, и подобно на други замърсители те са склонни да се концентрират във водни среди.

Бисфенол A е химикал, използван да прави пластмасите твърди и прозрачни, както и за направа на смоли, които са облицовка за консервни кутии за храни и напитки – и двете от които могат да изтичат в човешката храна и от там във водоснабдяването. BPA се използва също и в различни общи потребителски нехранителни и промишлени продукти, включително електроника и дори хартията, използвана за отпечатване на разписки.

През последните години опасения относно въздействието върху здравето от BPA доведе до разпространението на продукти „без Бисфенол А“. За съжаление, проучвания показват, че тези заместители имат същите последици за здравето като BPA.

ЕЕ2 е основна съставка в противозачатъчни хапчета и около 68 процента от всички ЕЕ2 в такива хапчета са доказани, че преминават извън тялото в непроменен вид в урината или екскрементите.

Въпреки че ЕЕ2 преминава в околната среда в такива големи количества, проучване на USGS от 2010 г. показва, че количеството на естроген, освобождаван в питейната вода от противозачатъчни хапчета, е напълно засенчен от освобождаваното количество от други източници, като например дейности с добитък и соеви и млечни храни. Това само показва масивната скала, по която хората заливат средата с хормони не на място.

Този прилив на хормони може да бъде една от причините за наскоро наблюдаваното явление на мъжки риби в американски реки да се променят в женски. Това също се проучва от USGS.

(Natural News Science)

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×