Хората отдавна вярват, че билката розмарин има положителен ефект върху ума и тялото, но никой досега не е подложил ефикасността ѝ на изпитание. Розмарин е дървесно растение с игловидни листа. Неговият аромат е безспорен и може да се намери в много билкови градини. Много проучвания на етерично масло от розмарин са установили, че маслото увеличава шансовете за запомнянето на бъдещи задачи с 60-75% в сравнение с хората, които не са били изложени на маслото.

Това е също една от най-мощните билки и етерични масла на планетата. Масло от розмарин подобрява паметта, тъй като ароматът съдържа терпени, първични компоненти на етерични масла. Това дава възможност на компонентите на розмарин да влизат в кръвта след което пътуват до мозъка и действат на системите за памет.

Има много различни начини да се започне увеличаване на паметта с розмарин. Поставете три до четири капки етерично масло от розмарин на салфетка и се насладете на миризмата, която се носи из въздуха. За по-дълготраен аромат, добавете 10 капки масло от розмарин за 2 чаши вряла вода или си купете един от многото дифузионни продукти на пазара.

Някои други приложения и ползи от етерично масло от розмарин

-намаляване на тревожност, повдигане на настроението
-успокояващи ефекти
-облекчаване на болка
-облекчение на главоболие
-помага при пърхот и косопад
-предпазва срещу увреждане на ДНК
-противовъзпалително, помага при артрит
-облекчава болката от лошо храносмилане, менструални спазми
-тоник за кожата и косата
-помага за храносмилането
подсилва имунната система
-подобрява кръвообращението
детоксикира черния дроб
-превенция на рак
-подходящ за бременни жени

Странични ефекти

Поглъщане на големи количества розмарин, може да доведе до дразнене на стомаха и червата, и увреждане на бъбреците. Алергичен контактен дерматит се свързва с растението розмарин, но като цяло не се счита за човешки сенсибилизатор на кожата.

 

Автор: Geary Andrew

Източник: http://blogs.naturalnews.com/study-sniffing-rosemary-can-increase-memory-75/

Напиши коментар

Добави обява

×
×