паста-за-зъби-четка

Нови изследвания от Университета на Калифорния, Бъркли разкриват, че много конвенционални шампоани, сапуни и пасти за зъби са пълни с химикали, разрушаващи ендокринната система, или EDCs, които увреждат хормоните при развиващите се деца.

Младите момичета, според проучването, достигат пубертета много по-рано от нормалното в резултат на излагане на тези EDCs. Освен това момчетата имат намаляване на нивата на тестостерон от простата употреба на замърсени продукти.

Публикуван в списание Human Reproduction, докладът е съставен от данни, събрани като част от Центъра за оценка на здравето на майките и децата на Salinas (CHAMACOS), който проследява 338 деца от раждането до юношеска възраст за оценка на въздействието от експозицята на различни екологични въздействия.

Те установяват, че през последните 20 години средната възраст, в която децата достигат пубертета, ще става все по-ранна и основен виновник са продуктите за лична грижа, които съдържат химикали, за които е известно, че пречат на нормалното хормонално изразяване.

„Ние знаем, че някои от нещата, които слагаме върху телата си, попадат в телата ни, защото преминават през кожата или ги вдишваме, или по невнимание ги поглъщаме”, заявява Ким Харли, водещ автор на изследването в училището по обществено здраве на Бъркли.

„Трябва да знаем как тези химикали влияят на нашето здраве.“

Химикали, в продукти за лична хигиена, причиняват рак на яйчниците при момичетата и рак на тестисите при момчета

Въпреки че средната възраст на момичетата, достигащи пубертет, обикновено е около 11 години, излагането на EDC в продуктите за лична грижа намалява възрастта до около осем или дори по-рано. Учените описват това негативно явление като „преждевременен“ пубертет, за което е известно, че причинява социални проблеми и увеличава вероятността младите момичета да участват в рисково поведение.

Сред EDCs, които причиняват това, са фталати, парабени и феноли, три общи химикали в продуктите за лична хигиена, които са известни с това, че имитират хормоните в човешкото тяло. Когато се втрият върху кожата или се използват орално, продуктите, които съдържат такива химикали, водят до прекалено ранно узряване на юношите от двата пола.

„Необходими повече изследвания, но хората трябва да знаят, че в продуктите за лична хигиена има химикали, които могат да нарушат хормоните в тялото ни”, добавя Харли.

Същото проучване установява, че EDCs могат да увредят хормоните на децата, които са изложени на тях в утробата, което означава, че те дори не са директно изложени на тях, но са по-скоро предадени от майките им.

EDCs са също свързани с аутизъм при децата

Както по-рано казахме, EDCs също са свързани с друго широко разпространено явление, което пречи на нормалното детско развитие: аутизъм.

Кохорта от изследователи от някои от най-добрите училища в страната разгледали проби от кръв и урина от 175 бременни жени и ги проследили пет години. Те открили, че излагането на EDC пренатално увеличава разпространението на аутистичните поведенчески черти при децата, започвайки от утробата и продължаващи в ранна детска възраст.

Шокиращо, но учените открили средно по 44 различни EDCs във всяка от бременните жени, разкривайки колко разпространени са тези химикали в продуктите за грижа за кожата, както и в околната среда. Те включват химикали, като бромирани забавители на пламъка в мебели; перфлуороктан, охлаждащ химикал; и бета-хексахлороциклохексан, пестициден химикал, използван в конвенционалното земеделие.

„Тъй като нивата на аутизъм се увеличават в Съединените щати между 2002 и 2012 г. с 78%, изглежда, че американците не обръщат внимание на ефекта, който тези химикали оказват върху човешкото тяло, особено върху развиващите се умове”, обясни нашият Л. Дж.

„Тъй като момчетата са четири пъти по-склонни да развиват аутистично поведение от момичетата, учените са съгласни, че няколко ключови хормона, които контролират развитието на мъжкия мозък, се разрушават от химикали в околната среда.“

Автор: Ethan Huff

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *