Проучване затвърждава, че пасивното пушене по време на возене в превозно средство е вредно за здравето

(NaturalNews)

За съжаление, вероятно всички ние сме виждали това: човек пуши в паркиран автомобил с леко отворени прозорци, докато цигареният му дим се завихря около лицата на пътниците, някои от които могат да бъдат дори бебета. Докато има хора, които твърдят, че цигареният дим предимно вреди само на лицето, което е избрало да участва в навика, и че пасивното пушене не трябва да бъде причина за безпокойство, ново проучване оспорва този мисловен процес и показва противното.

Изследователи от Университета на Калифорния в Сан Франциско са изследвали 14 непушачи, които са седяли на задната седалка на недвижещо се превозно средство, докато лицето на седалката на водача пуши три цигари в продължение на един час. Докато се пуши, предните и задни прозорци са били отворени около 10 сантиметра. След като се изчаква осем часа, са изследвани уринни проби след експеримента спрямо проби, взети преди началото на експеримента. Било е установено, че седем биомаркери, свързани със сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и рак са имали значително нарастване след излагането на тютюнев дим.

Токсични химически вещества, открити в системата на непушачите, които са изпитали пасивно пушене

В непушачите са били открити повишени нива на бутадиен, метилиращи агенти, бензен, акрилонитрил и етиленов оксид, токсичен коктейл от химикали, за който старшият следовател и професор в UCSF по медицина и биоинженерство, Нийл Л. Беновитз, казва, че са “смятни за най-важните сред хилядите в тютюневия дим, които причиняват болести, свързани с пушенето. “Той обяснява, че констатацията показва, че простото седене в автомобили с тези, които пушат, излага непушачите на редица вредни съединения, които са свързани с проблеми като рак и белодробни заболявания.

Водещият автор Гидеон С. Хелън, PhD, на Департамента по медицина на UCSF казва “че хората, особено деца и възрастни с предшестващи здравословни състояния, като астма или история на сърдечно-съдови заболявания, трябва да бъдат защитени от пасивното излагане на дим в автомобили.”

Няма такова нещо като “безопасно ниво” на пасивно излагане на тютюнев дим

По данни на Националния раков институт на Националните институти по здравеопазване стотици съединения от пасивния цигарен дим са били идентифицирани като вредни, съдържащи опасни химични вещества, като въглероден оксид и амоняк. Те отбелязват, че “няма безопасно ниво на излагане на тютюнев дим” и, че не само причинява рак на белия дроб при непушачите, но може да доведе до синдрома на внезапната детска смърт и пристъпи на астма при деца.

Клиниката Майо дори предполага, че димът трета ръка, в който съединения на тютюнев дим влизат в дрехи, мебели и коса, може да носи рискове за здравето. Тези, които искат да избегнат втора и трета ръка дим, трябва да избягват пушачи и техните среди.

Изборът на помещения без тютюнев дим в ресторанти и гарантирането, че се спазват строгите политики за непушачи,  може да създаде по-здравословни среди, както и изясняването, че не разрешавате пушенето в или около дома или колата.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: AntoniaВашият коментар