(NaturalNews)

Тъй като бактериите са известни, че причиняват заболяване, защо все повече и повече хора се обръщат към про-бактериални добавки за добро здраве? Защо хората започват да лекуват състояния, като синдром на дразнимото черво, язвен колит и отслабена имунна система с бактериални добавки?

Някои бактерии са полезни за червата

Това е така, защото някои щамове на живи бактерии са действително полезни за червата и имунната система. Тези добри бактерии, наречени пробиотици, са от жизненоважно значение за човешкото тяло. Повече от 100 трилиона микроорганизми обитават нормалните, здрави черва, включително над 500 различни вида бактерии. Повечето от тези микроорганизми не са опасни; всъщност, те подкрепят тялото, подпомагат храносмилането, усвояването на хранителните вещества и функционирането на имунната система. Направени са също и връзки, които претендират, че пробиотиците помагат за защита от отравяне на кръвта и преминаване през кръвно-мозъчната бариера на токсични патогени, което може да доведе до задействане на психични заболявания.

Свръхпредписване на антибиотици

Тъй като лекарите предписват рутинното – антибиотици, хората си мислят, че всички бактерии създават болести и са вредни. Понеже свръхпредписването на антибиотици продължава, хората са измамени и изтощени от полезни щамове на бактерии, които всъщност насърчават здравето на имунната система. Когато се консумират антибиотици за най-малките проблеми, се предизвиква по-голяма вреда в червата. След като добрите бактерии са унищожени от антибиотиците, имунната система е допълнително изложена на риск, което води хората до редица заболявания.

Плодовите сокове могат да бъдат жизнени носители на пробиотици

Пробиотиците обикновено се консумират в кисело мляко – млечни храни, ферментирали с бактерии. Тъй като някои хора изпитват непоносимост към лактозата, млечните продукти не винаги са добър източник на пробиотици. Тези, които са с непоносимост към лактозата, търсят пробиотиците в капсули с добавки.

Според нови, обещаващи изследвания, може да има и други начини за получаване на пробиотици; ново проучване изследва срока на годност и ефикасността на пробиотици, когато се добавят към плодови сокове. Тъй като много сокове вече съдържат полезни витамини, минерали и антиоксиданти, добавянето на пробиотици в здравословни сокове ще изглежда като добро решение.

В действителност, изследване, публикувано в списанието „Наука за храните“, показва как специфичните щамове на бактерии оцеляват, когато се добавят към ябълков сок и дори могат да предпазят от дрожди, които развалят сока. Четири щама бифидобактерии и един щам на лактобациликус са проучени. Годността на тези щамове е оценена по отношение на устойчивост, предизвикана от цитрусови екстракти.

Използвайки уравнението Уейбул, щамовете на лактобациликус и бифидобактерии са изследвани за микробиологичен срок на годност.

Изследователите открили, че тези бактериални щамове са оцелели достатъчно дълго, за да ги направят жизнеспособни добавки за плодови сокове. Щамовете са оцелели при различни температури (4 и 37 градуса по Целзий).

Бъдеще на пробиотиците

Изследванията на пробиотиците продължават и пригодността на тези полезни микроорганизми в определени сокове и хранителни продукти може да бъде намерена. Това има потенциала да промени здравето на милиони (които вече са с изчерпани добри бактерии, благодарение на антибиотиците).
Представете си, че производителите на сок добавят пробиотици в своите напитки, вместо изкуствени ароматизатори, подсладители и оцветители. Представете си информирано население, изграждащо имунната си система. Представете си, повечето хора да казват „да“ на по-здравословни сокове и добавки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: L.J. Devon

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *