(NaturalNews)

Въпреки че много неща остават неизвестни за ролите, които играят цинкът и алуминият в човешкия мозък, едно нещо е сигурно: високи концентрации на алуминий водят до увреждане на мозъка.

Тъй като алуминият се среща навсякъде, както в околната среда, така и като промишлен химикал, невъзможно е да се избегне излагането на този известен невротоксин. За щастие, проучване проведено от изследователи от Китайския Медицински Университет в Шенян и публикувано в списание Neuroscience Letters през 2008 г. установило, че цинкът може да помогне за предотвратяване  преминаването на алуминия през кръвно-мозъчната бариера, като по този начин предотвратява увреждане на мозъка.

Опасностите от алуминий

Макар, че алуминият е силно токсичен, за щастие нашите бъбреци могат да промият голямата част от него от телата ни, при положение, че имат достатъчно време. Въпреки това, алуминият  има тенденция да се натрупва в костите, както и в мозъчната тъкан. Хората с нарушена бъбречна функция са изложени на особен риск от това.

Според преглед, проведен от изследователи от Медицинския Център на Университета в Кентъки и публикуван в списание Невротоксикология през 2000 г., алуминият определено е способен да пресича кръвно-мозъчната бариера, увеличава ефективността на клетъчно унищожаване от окисление и може да причини повреда, която имитира ефектите на болест от Алцхаймер.

Изследователите остават разделени по въпроса дали алуминият директно причинява болестта на Алцхаймер или други форми на деменция. Изследвания предполагат, обаче, че увреждане на мозъка от деменция може действително да увеличи абсорбцията на алуминий от мозъка, което води до още клетъчно увреждане и смърт.

Цинк и мозък

За разлика от алуминия, който е строго токсичен, цинкът е в състояние да играе функции, насърчаващи, както здраве, така и болест в мозъка. В действителност, цинкът е метал, който се среща естествено в мозъка в най-високи концентрации.

Изследователите знаят със сигурност, че цинкът играе важна роля в поддържане здравето на множество протеини, включително мозъчни протеини. Той също играе критична роля в неврологични сигнални пътища, евентуално дори действа директно като невротрансмитер. Дисбаланс в концентрациите на цинк се е наблюдавал при пациенти с мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер, но остава неясно дали дисбалансите на цинк причиняват болести или обратно.

Независимо, очевидно, цинкът играе ключова роля в поддържане здравето на мозъка.

Цинкът предпазва от болестта на Алцхаймер

Китайските изследователи събират това, което е известно за цинка и алуминия в мозъка, правейки хипотеза, че увеличаването  нивата на цинк може да помогне за защита на мозъка от алуминиево увреждане. Те дават различни дози на плъхове, само алуминий или алуминий в комбинация с цинк, след това тестват пропускливостта и ултраструктурата на кръвно-мозъчната бариера (КМБ), както и експресията на протеин F-актин и мозъчния протеин оклудин (occludin).

Изследователите установили, че алуминият увеличава пропускливостта и променя ултраструктурата на КМБ, докато в същото време намалява експресията на F-актин и оклудин. Тези ефекти са значително намалени при плъховете, на които са давани както алуминий, така и цинк.

Изследователите пишат: „Настоящите ни проучвания показват, че алуминият увеличава пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера, като променя нейната микроструктура и изразяването на оклудин и F-актин“.

„Цинкът може да защити целостта на КМБ при млади плъхове, които са изложени на алуминий и инхибира намаляването на силното свързване на експресията в кръвно-мозъчната бариера на протеин оклудин и F-актин.“

Въпреки, че цинкът е основна хранителна съставка, тя може да има сериозни странични ефекти при по-високи дози, особено при пациенти с висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Всеки, който обмисля добавяне на цинк, трябва да се консултира с квалифициран медицински специалист за съвет и надзор.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *