(NaturalNews)

Витамин С е един от най-важните антиоксиданти на Земята и неговата способност за подпомагане и възстановяване растежа на тъканите е добре известна. Въпреки това, британски изследователи от Колеж Империал в Лондон са открили още една добра причина да се ядат повече портокали и лимони – витамин C също може да ни предпази от негативните ефекти на атмосферни замърсители, като автомобилни газове и електроцентрали.

Изследователите са проучили 209 пациенти в Лондон в периода между 2008 и 2009 г., за да определят връзката между оксидативния стрес и груби частици (замърсяването на въздуха, произведени главно чрез изгаряне на изкопаеми горива). Повечето от пациентите са на възраст между 54 и 74 г., и всички от тях са били хоспитализирани, поради астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Изследователите са установили, че има 35 процента повишен риск от хоспитализация за лечение на астма или ХОББ за всеки допълнителни 10 микрограма на кубичен метър (mcg/m3) груби частици, на които са били подложени пациентите. Те откриват още, че рискът от хоспитализация е 1,2 пъти по-голям при пациентите с ниски нива на витамин C – връзка, коята остава вярна, дори когато възрастни пациенти и бивши пушачи са изключени от анализа.

„Защитният ефект на витамин С е все още налице след изключване на пушачите и пациентите в старческа възраст, което означава, че ефектът от този антиоксидант не се обяснява с тютюнопушенето или възрастта“, каза д-р Кристина Цанова, съавторът на проучването и научен сътрудник в Дихателни Пътища и Епидемиология и Обществена Здравна Група на университета.

Американската Агенция по Околна Среда и нейните Европейски еквиваленти задали „безопасни“ стандарти за нива на замърсяване на въздуха от 50 mcg/m3 за груби частици.

Защо помага Витамин С

Проучванията показват, че свободните радикали допринасят за рак, сърдечни заболявания и заболявания на дихателните пътища като астма и ХОББ. Тъй като витамин С е антиоксидант, който има способността да неутрализира свободните радикали, е приемливо ако не и вероятно, че хората, които редовно консумират богати на витамин С храни са по-добре предпазени от замърсяване (на въздуха или друго), отколкото тези, които страдат от дефицит.

Редовният прием на витамин С също е важен, защото нашите тела не са в състояние да го правят или да го съхраняват в себе си. Поради тази причина е важно хората – особено тези, които живеят в места с висока концентрация на груби частици, като градовете – ежедневно да приемат храни, богати на витамин C.

Това са тъмнолистните зеленчуци (особено суров кейл), всички цитрусови плодове, чушки, червени и зелени люти чушки чили, пресни билки (особено магданоз и мащерка), карфиол, папая и ягоди.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×