(NaturalNews)

Според експерти около 75 процента от американското население е клинично обезводнено, и този процент не изглежда да се намалява благодарение на голямата популярност на киселинни храни и диуретици. Докато дехидратацията винаги е била свързана със заболявания и болести, изследователи от Човешка Действаща Лаборатория от Университета на Кънектикът са открили, че също така се отразява отрицателно на нашите настроения и умствени способности – и че жените са засегнати по-лошо от мъжете.

Дори лека дехидратация може да понижи настроението

Учените, чиито изследвания са публикувани в Британски Журнал по Храненето, оценяват две групи от доброволци, за да определят ефектите от дехидратацията върху познавателната способност. Първата група се състои от 25 жени със средна възраст от 23 г., а втората група се състои от 26 мъже със средна възраст от 20 г. Всички доброволци са били здрави и са се упражнявали средно 30-60 минути дневно.

Двете групи от доброволци се подлагат на серия от физически изпитвания, като ходене на бягаща пътека, предназначени за предизвикване на дехидратация. Доброволците са хидратирани вечерта преди всяко изпитване и техните познавателни способности са били измерени след всяко изпитване – включително времето за реакция, нивата на концентрация, памет и бдителност. Доброволците повтарят отново тези тестове, когато са добре хидратирани и резултатите от двата набора тестове са били сравнени.

Мъжете са имали проблеми с паметта си и нивата на бдителност, когато са дехидратирани, както и лека умора, безпокойство и напрежение. Женската група имала същите проблеми, но в по-голяма степен, отколкото мъжете.

„Дори лека дехидратация, която може да възникне в хода на нашите обикновени ежедневни дейности може да понижи настроението – особено за жените, които изглежда са по-чувствителни към нежеланите ефекти на ниските нива на дехидратация, отколкото мъжете“, казва Харис Либерман, психолог и съавтор на изследванията. „И при двата пола тези неблагоприятни промени в настроението могат да ограничат мотивацията, изисквана да се заемаме дори с умерени аеробни упражнения. Леката дехидратация може да попречи на други ежедневни дейности, дори когато няма присъстващ физически компонент.“

Тялото се нуждае от вода непрекъснато

Изследователите не разбират защо симптомите на дехидратация са по-леки при мъжете, отколкото при жените, но в крайна сметка двата пола страдат от това широко разпространено състояние – често, без да го осъзнават. Експертите често препоръчват да пием около осем чаши вода дневно, но този съвет не отчита допълнителни фактори като индивидуална телесна маса, климат или качеството на водата. Освен това, често хората пият вода само когато са жадни. Според Лорънс Армстронг, водещият изследовател на изследванията и преподавател в Катедра по Кинезиология на Университета, това е лоша идея:

„Усещането ни за жажда не се появява наистина, докато не сме дехидратирани един или два процента. Дотогава дехидратацията вече се е настанила и започва да повлиява изпълненията на нашите ум и тяло. Дехидратацията засяга всички хора и оставането правилно хидратирани е също толкова важно за тези, които работят по цял ден пред компютъра, колкото като за маратонци, които могат да загубят до осем процента от теглото си като вода, когато се състезават.“

Ето защо е важно да сме сигурни, че оставаме хидратирани през целия ден. Например периодично отпиване от чаша вода на нашите работни бюра е далеч по-добре от оставането ни дехидратирани за дълги периоди от време и пиене на литри вода по-късно, за да се навакса. И накрая, не забравяйте да пиете само вода (за предпочитане изворна или дестилирана), когато е възможно, не бира, газирани или други напитки, които изискват повече вода за възприемане, отколкото осигуряват.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×