(NaturalNews)

Преди около век домашните раждания са били нещо нормално и широко практикувано нещо. Жените раждали бебетата си в успокояваща и позната обстановка под грижите на акушерките. През 70-те години обаче, 99 процента от всички майки, след като са били изложени на пропаганда, твърдяща, че болничните раждания са по-безопасни от ражданията вкъщи, започнали да предпочитат да раждат децата си в болници. Има само един проблем все пак: болничните раждания не са по-безопасни от домашни раждания. Ново проучване, публикувано през юни 2013 в британското медицинско издание на British Medical Journal подкрепя тази теза.

Домашните раждания водят до по-малко усложнения

В опит да се установи дали ражданията вкъщи водят до по-малко усложнения от болнични раждания, изследователите решили да разследват случаите на тежки усложнения, сред близо 150 хиляди холандски майки, родили между 2004 и 2006. Почти 63 процента от тези майки са раждали вкъщи, а 37,1% имали болнични раждания. Изследователите са търсили случаи, при които усложненията са били толкова тежки, че майката трябвало да получи интензивни грижи.

Изследователите открили, че случаите на заболеваемост при майките се наблюдава при 3.1 на всеки 1000 болнични раждания и само в 2.3 на всеки 1000 раждания вкъщи. Те също така открили, че тежките усложнения по време на раждания вкъщи при майки, раждащи за втори път, били още по-редки.

„Това изследване трябва да служи за насърчаване предоставянето на жените реален избор за раждане вкъщи, защото в момента ние познаваме много жени, които биха искали да родят у дома си, но това не е практически възможно, поради липса на акушерки „, заключава Кати Уарвик, изпълнителен директор на Кралския колеж за акушерки (Royal College of Midwives).

Предишни проучвания стигат до същото заключение

Въпреки, че проучването от юни 2013 е може би най-голямото проучване по въпроса за раждането вкъщи към днешна дата, то не е първото. В действителност, то е просто едно от последните, които доказват, че домашните раждания са често по-безопасни, отколкото болничните раждания. Проучване от 2009 година, публикувано в списание на Канадската медицинска асоциация (Canadian Medical Association), установява, че бебетата, родени у дома (под надзора на квалифицирани акушерки) са имали намален риск от смърт, отколкото бебетата, родени в болници. Друго проучване, публикувано през 2012 г., разкрива, че раждания вкъщи водят до намаляване на риска от медицинска намеса.

Въпреки че домашните раждания не са подходящи за всеки (високо рискови раждания, например, са по-подходящи за болници), тяхната популярност расте. В крайна сметка, родилният процес е достатъчно неприятен за майките, за да им се налага да го издържат в безлична, клинична среда, изпълнена с персонал, които често е претоварен. Раждането у дома не може да облекчи физическата болка от раждането, но преданата грижа в успокояваща среда несъмнено ще окаже своите психологически ползи, които намаляват общия стрес.

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://www.naturalnews.com/041065_home_births_midwives_childbirth.html#ixzz2YNy0ZKtE

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Проучване установява, че домашните раждания са по-безопасни от болничните”
  1. В домашни условия няма как да се осигури стерилна обстановка и да се сведе до минимум предаването на бактерии между майката и бебето. Затова ражданията трябва да са изключително в болнична обстановка, където има необходимите условия. Примерно в домашни условия е проблематично използването на силни дезинфектанти, бактерицидни ултравиолетови лампи и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *