(NaturalNews)

Не е тайна, че куркумата има невероятни лечебни свойства; всъщност това е едно от най-щателно изследваните растения в историята. Датираща от хиляди години, хората са използвали куркума едновременно като храна и лекарство, дори е използвана за лечение на животозастрашаващи болести.

Изследователи от GreenMedInfo, организация, посветена в осигуряването на основани на доказателства ресурси в света, открива, че куркумата има над 600 потенциални, превантивни и терапевтични приложения и 175 отличителни полезни физиологични ефекта. За сваляне на PDF на английски за медицинските проучени данни относно куркумата, натиснете тук. 

Куркумата е древна подправка, традиционно използвана в Индия, която придава жълтия цвят на кърито. Тя не е само вкусна, но съдържа високо-ефективни съставки с лечебни свойства. Най-полезното съединение в куркумата е куркумин, който също така е най-активната ѝ съставка, предлагаща силни противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Изследователският проект, проведен от GreenMedInfo, установява, че куркумата е в състояние да замени редица различни конвенционални лекарства, предназначени за лечение на различни състояния, включително натрупване на плака в артериите, възпаление и оксидативен стрес при диабет тип 2, възпалително очно заболяване, депресия, артрит и много повече.


По долу са изброени конвенционалните лекарства, които GreenMedInfo открива, че могат да бъдат заменени или допълнени с куркума:

Липитор/Аторвастатин (лекарства за холестерол): Проучване от 2008 година, което е било публикувано в жърнал Drugs in R & D, открива, че куркуминоидите, намиращи се в куркумата, могат да бъдат използвани за лечение на ендотелна дисфункция, състояние, засягащо функционалността на кръвоносните съдове. Изследователите също така вярват, че куркуминът може да помогне за лечение на възпаление и оксидативен стрес при пациенти с диабет тип 2.

Кортикостероиди (стероидни лекарства): Проучване от 1999 г., което е било публикувано в списание Изследвания по фитотерапия, установява, че куркуминът може да лекува хроничен преден увеит, възпалително заболяване на очите, подобно на начина, по който се използват стероиди, но по един по-безопасен и по-здравословен начин.

Друго изследване показва, че куркуминът може да действа като алтернативна терапия за защита от травма, свързана с белодробна трансплантация, работейки подобно на кортикостероидното лекарство дексаметазон, но без странични ефекти.

Прозак/Флуоксетин и Имипрамин (антидепресанти): Проучване от 2011 г., което е било публикувано в списание Acta Poloniae Pharmaceutica, установява, че куркуминът работи при лечение на депресия, потенциално способен да замести психотропни лекарства като Прозак.

Аспирин (разредител на кръвта): Проучване от 1986 г., публикувано в списание Arzneimittelforschung (Изследване на Лекарства), установява, че куркуминът има „антитромбоцитни и простациклинови модулиращи ефекти, наподобяващи тези на аспирина,“ и може да бъде в състояние да лекува пациенти, предразположени към образуване на кръвни съсиреци и изискващи анти-артритна терапия.

Противовъзпалителни средства: Проучване от 2004г., което е било публикувано в списание Oncogene, е открило, че куркуминът е ефективна алтернатива на лекарства като аспирин, ибупрофен, противовъзпалителни лекарства и медикаменти за борба с туморни клетки.

Оксалиплатин (химиотерапевтично лекарство): Проучване от 2007 г., което е било публикувано в Международен журнал по рак, открива, че куркуминът може да бъде използван за лечение на рак на дебелото черво, като потенциална замяна на оксалиплатин.

Метформин (лекарство за диабет): Проучване от 2009 г., което е било публикувано в списание Биохимични и Биофизични изследователски връзки установява, че куркуминът може да бъде полезен за лечение на диабет и увеличаване на приема на глюкоза. Учените считат, че също така, той може да бъде в състояние да потиска производството на глюкоза в черния дроб, при пациенти с хепатоцелуларен карцином, едно от най-често срещаните ракови заболявания в световен мащаб.

Учените откриват, че куркуминът е от 500 до 100,000 пъти по-мощен от лекарството за диабет метформин.

Като цяло ползите от куркумата са доста удивителни. Не е чудно, че се използва от хората в продължение на хиляди години. Ако решите да се вземате добавки, съдържащи екстракт от куркумин, не забравяйте да го консумирате с черен пипер, съдържащ пиперин, изцяло естествено вещество, което помага за усвояване на куркумина.

Тъй като куркуминът е мастноразтворим, приемането му с мазна храна също помага.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie Wilson 

By admin

One thought on “Проучване установява, че куркумата е също толкова ефективна за лечение на болести като 14 различни конвенционални лекарства”

Напиши коментар

Добави обява

×
×