Новородено-бебе-родители

(NaturalNews)

Ново изследване показа връзка между кърмене и интелигентност. Много майки избират да кърмят, за да се свържат с бебето си, да осигурят оптимално хранене, и за удобството, но ефектите за живота надхвърлят това. Повечето хора, изследователи и лекари са съгласни, че кърмените бебета са по-интелигентни. Но до скоро  не беше проучено дали тази интелигентност се пренася и в зряла възраст.

Според Световната здравна организация, връзката между кърменето и интелигентността се е наблюдавала още от 1929 г. В брой на Списанието на американската медицинска асоциация от 1929 г., изследователите Каролин Хьофер, M.A., и Мати C. Харди, Ph.D. са представили своите заключения след като са изучавали 383 деца в Чикаго. Децата са били на възраст между 7 и 13 години и са били кърмени за различни периоди от време като бебета. Изследователите са открили, че бебетата, които са били кърмени за по-дълго, са се оказали по-успешни в академично отношение.

Изследването

Изследователи в Бразилия са започнали да следят 6000 кърмени бебета през 1982 г. Бебетата са от различно социално-икономическо равнище, така че богатството не е фактор, който да влияе на резултатите от проучването. Тридесет години по-късно учените са установили връзка между интелигентността и продължителността на кърмене на бебетата. Например, бебетата, които са кърмени една година са отбелязали четири пункта по-висок коефициент на интелигентност, отколкото бебетата, които са кърмени в продължение на месец, според изследването, представено в The Guardian.

От 6000 бебета, които сега са възрастни, 3500 са се съгласили да участват в проучването. Наред с по-високите нива на интелигентност, учените открили връзка между кърменето и образованието. Тези, които са кърмени по-дълго време, обикновено са получили по-висока степен на образование. Нивата на интелигентност и образованието са довели до по-добре платени работни места  за тези хора. Тези, които са кърмени една година печалят около 100 долара повече на месец от тези, които са кърмени един месец.

Съществуват и доводи, дали това се дължи на кърменето, връзката между майката и бебето, или способността на майката да образова и отглежда детето си. Много хора смятат, че майките, които избират да кърмят имат повече време да прекарват с бебето си и могат да повишат интелигентността на детето чрез ранно преподаване на умения.

Този аргумент наистина е валиден, но Световната здравна организация посочва, че кърмата съдържа специфични хранителните вещества, които подобряват познавателните способности. Кърмата има дълговерижни полиненаситени мастни киселини. Две от тях имат пряко въздействие върху мозъчната функция, растежа и размера: докозахексаенова киселина, DHA и арахидонова киселина, AA. Кърмените бебета имат увеличение в обема на мозъка и бялото вещество, което показва, че майчиното мляко директно променя структурата на мозъка, които засягат когнитивните способности.

Много изследвания са проучвали връзката между кърменето и интелигентността. Дори когато се отстраняват други фактори, като ранна стимулация от майката и подобрени здравни навици, преподавани от родителите, кърмените деца все пак показват по-високо ниво на IQ, отколкото децата, които не са кърмени.

Кърменето е един от факторите, които допринасят за интелигентността на човека, образователното равнище и приходите като цяло. Проучванията показват, че колкото по-дълго кърми майката, толкова по-добър е отговора на детето. Не всички жени са успешни с кърменето, обаче, и някои се нуждаят от подкрепящи групи, които се намират в местни болници и лекарски кабинети. Майките трябва да се опитват да кърмят, колкото е възможно по-дълго, като целта е да кърмят най-малко шест месеца, по данни на Световната здравна организация.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *