мултивитамини-хапчета

Години наред основните здравни власти и техните медийни помощници се противопоставят на добавките с витамини, подклаждайки страх от това как мултивитамините не действат, и даже са „високорискови“ и могат да доведат до „предозиране“. Но ново проучване напълно развенчава тези митове, доказвайки, че мултивитамините всъщност помагат за поддържането на здравословен начин на живот.

Озаглавен „Ефектите на мултивитаминна и минерална добавка върху имунната функция при здрави възрастни: двойно-сляпо, рандомизирано, контролирано проучване“, статията, публикувана в списание Nutrients, разкрива, че допълването с мултивитамини и минерални добавки „може да подобри имунната функция при лица над 55 години. „

Както се оказва, много хронично болни хора също имат силен дефицит на жизненоважни хранителни вещества, които могат да се попълнят с мултивитамини и минерални добавки. До 35 процента от всички възрастни в САЩ, Канада и Европа, установи проучването, имат недостиг на поне един, а често и няколко микроелемента.

„Това важи особено за витамин С, цинк и витамин D“, обясняват изследователите. „Тези дефицити могат да допринесат за свързания с възрастта спад на имунната система, който най-често се характеризира с повишени нива на възпаление, намалена вродена имунна функция и намалена функция на Т-клетките.“

За проучването мъжете и жените на възраст между 55-75 години били разделени в две групи. На едната се дава мултивитаминна добавка дневно в продължение на 12 седмици, докато на плацебо групата са давали инертни таблетки. Мултивитамините, предоставени на тестовата група, съдържали витамини А, В6, В12, С, D, Е и фолиева киселина, заедно с микроелементите желязо, мед, цинк и селен.

Тези, приемащи мултивитамини, са имали повишение на витамин С в плазмата със 126%, установяват, както и 43% серумно увеличение на цинка. Нивата на витамин D обаче не са забелязали „значителни промени“, което може да се дължи на вида на използвания витамин D, както и на количеството.

Като цяло обаче тези, които приемали мултивитамини, са имали драматични подобрения в други области, дотолкова, че се счита, че имунната им функция е значително подобрена от протокола.

„Представяме данни, показващи MVM (мултивитаминна) добавка, която е с високо съдържание на няколко окислително-редукционни и имуномодулиращи микроелементи и повишава нивата на витамин С и цинк в кръвта при участниците в изследването“, пишат изследователите в дискусията си за констатациите.

„На свой ред тези промени в нивата на хранителни вещества са свързани със значителен спад в докладваните заболявания в групата за лечение с MVM.“

Мултивитамини с витамин С и цинк могат да помогнат за защита срещу коронавирус

От значение са високите дози витамин С и съдържанието на цинк в мултивитамините, което е довело до „статистически значимо намаляване на тежестта и продължителността на съобщените заболявания“ в сравнение с тези, приемащи плацебо хапчетата.

Това откритие допълва констатациите от по-ранни проучвания показващи, че витамин С и цинк могат да помогнат за подобряване на краткосрочните резултати от лечението на различни заболявания. Това може да се отнася и за заболявания, свързани с коронавируса (COVID-19), които може да бъдат сведени до минимум или дори изцяло избягвани чрез подходящо допълване.

Просто стойте далеч от мултивитамини, които съдържат „фалшиви“ витамини и други неприятни добавки, които могат да направят формулите им безполезни или дори вредни. Висококачественият мултивитамин ще съдържа цели хранителни съставки в терапевтични дози, без изкуствени подсладители или други токсини.

„Наблюдавахме значително увеличение както на нивата на цинк, така и на витамин С в групата на мултивитамини и това беше свързано със значително намаляване на продължителността и тежестта на заболяването (около 3 пъти по продължителност и около 3-6 пъти по тежест) в сравнение с плацебо групата“, пишат авторите на тази последна статия.

„Въпреки че това не беше един от основните ни резултати, ние го отбелязваме като интригуващо наблюдение, което е показателно.“

Автор: Ethan Huff

Източник: https://immunesystem.news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *