(NaturalNews) Изтеглянето с олио е процес на жабурене с олио за между 10 и 20 минути, в идеалния случай при събуждане, за целите на детоксикация. Произходът му се крие в Аюрведа, древната лечебна система на Индия, в която безброй хора от всички среди се кълнат.

Историческото и настоящо разбиране зад издърпването с олио е капсулирано в древната аксиома, „всички болести започват в устата.“ Следователно, всяка практика, която предотвратява проблеми в устата, води до предотвратяване (и може би дори лечение) на заболявания, които са разположени на друго място. Но дали издърпването с олио всъщност предотвратява орални проблеми на първо място? Няколко проучвания показват, че го прави.

Изтеглянето със сусамово олио може да убие бактериите, причиняващи кариеси

Едно от първите големи проучвания, относно изтеглянето с олио, е изследването, публикувано в индийското списание Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry през март 2008. За това проучване група от индийски учени решили да тестват способността на изтегляне с олиото за премахване на Streptococcus Mutans (бактерия, която насърчава кариес) от устата.

Учените разделят 20 юноши на сходна възраст в две групи: първата група, която която всяка сутрин ще използва сусамово масло в продължение на 10 минути преди миене, и контролната група, която ще ползва вода за уста с хлорхексидин за 10 минути всяка сутрин преди миене. Изследователите събират проби от плака и слюнка от всички лица след 24 часа, 48 часа, 1 седмица и 2 седмици. Всяка проба след инкубация, се анализира за присъствието на S. Mutans.

Резултатите показват, че присъствието на S. Mutans в пробите били намалени и в двете групи до края на процеса. Контролната група показала статистически значими резултати по време на всичките четири периоди от време, докато контролната група на проучването показала статистически значими резултати след 1 и 2 седмици. Въпреки това, изследователите заключават, че „сусамово масло може да се използва като превантивно домашно лечение за поддържане на хигиена на устната кухина.“

Основите на това първо проучване (20 тестови субекти, разделени в същите две групи) са повторени два пъти от 2008 г. насам, въпреки че изследователските екипи и техните цели се различават. Второто проучване, което бе публикувано през 2009 г., е имало за цел да се види дали издърпването с олио може да помогне за лечение на възпаление на венците. Резултатите от него установяват, че двете групи показват статистически значимо намаление в „индекса на плака и общ брой на колониите на аеробни микроорганизми в плаката на юноши с плака-индуциран гингивит. „Третото проучване, което бе публикувано през 2011 г., поставя под въпрос дали издърпването с олио може да се справи с халитоза и установява, че „е еднакво ефективно като хлорхексидин срещу халитоза и организми, свързвани с лош дъх на устата.“

Кокосово масло и слънчогледово олио също са ефективни

Всички от горните проучвания са използвали сусамово масло, което е и маслото, препоръчано от Аюрведа. Въпреки това, проучване, публикувано в Азиатското списание за обществено здраве през 2011 г. установява, че изтеглянето и с други, годни за консумация масла, биха могли също така да намалят вредните орални бактериите до сравнима степен. В действителност, докладът отбелязва, че кокосово и слънчогледово олио, заедно със сусамово са особено ефективни при лечение на някои микроорганизми: „Установено е, че кокосово масло проявява антимикробна активност срещу S. Mutans и C. albicans, сусамовото олио има антибактериална активност срещу S. Mutans докато слънчогледово олио има противогъбично действие срещу C. albicans. Въпреки това, за L. casei е установено, че са устойчиви на всички тествани масла „.

Този резултат може да обясни защо на хората, практикуващи изтегляне с олио, и сменят вида на олиото от време на време, често докладват допълнителни или обновени ползи. Този метод е далеч по-естествен и по-евтин, отколкото тези, осигурени от търговските води за уста.

 

Източник:www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *