(NaturalNews)

Наред със спанака и къдравото зеле (кейл), броколито е един от най-полезните „обикновени“ зеленчуци. Действително, този кръстоцветен, подобен на зеле зеленчук, който за първи път се е отглеждал в италианската провинция Кампания, се е разглеждал като уникално ценен сред древните римляни, поради значителните му лечебни свойства.

Когато италианските имигранти въвеждат броколито в Съединените щати в началото на 20-ти век, то се превръща в любим зеленчук сред заселниците, като популярността му продължава да расте и днес. В действителност, консумацията на броколи се е увеличила с над 940 процента в Запада през последните 25 години – може би защото все по-голям брой проучвания показват колко е добро за нас.

Съдържа изотиоцианати, борещи се с рака

Изследвания показват, че броколито е ефективно за предотвратяване и лечение на различни видове рак. Например, един преглед, публикуван в Последни патенти за ендокринни метаболити & Открития на имунни Ллкарства през 2013 г., заключава, че кръстоцветни зеленчуци като броколито, показват антитуморна активност. Изследователите също така отбелязват, че изотиоцианатите в броколито, които са известни антиоксиданти, могат да „инхибират клетъчната жизнеспособност на човешки ракови клетки на маточната шийка, човешки панкреатични ракови клетки, човешки клетки хепатоцелуларен карцином, човешки ракови клетки в яйчниците и имат противовъзпалителни свойства при лечение от човешки Т-клетъчни левкемични клетки.“

Друг преглед, публикуван през 2013 г. в Азиатски Тихоокеански вестник за предпазване от рак, също приписва противораковите ползи от броколито на неговата концентрация от изотиоцианати, въпреки че учените признават, че химиопрофилактичните ефекти на тези съединения все още не са напълно изяснени.

Пълно с витамини C и K

Една чаша нарязано броколи ни дава 135 процента от нашата препоръчителна дневна доза витамин C и 116 процента витамин К. Освен че е мощен антиоксидант, който помага за продухване свободните радикали, които увреждат клетките от тялото, витамин C също подпомага синтеза на колаген (основна част от нашата съединителна тъкан), като по този начин ни предоставя ефекти против стареене. Витамин К, от друга страна, подпомага образуването на кръвни съсиреци и помага за поддържане здравето на костите. Без адекватни количества витамин K в нашата диета, ние можем да страдаме от силно кървене, а в най-лошите случаи, костни заболявания като остеопороза.

Осигурява защита от токсини в околната среда

Изследване, публикувано в Клинична Имунология през март 2009, установява, че сулфорафанът – молекула, открита в изотиоцианатите – може да ни предпази от дихателни възпаления, които водят до астма, хронична обструктивна белодробна болест и други общи респираторни заболявания. Според проучването, сулфорафанът увеличава производството на антиоксидантни ензими при хората, като по този начин ги пази от прекомерна експозиция на свободни радикали, свързани с вдишването на замърсен въздух, изгорели автомобилни газове и цигарен дим. Тези резултати показват, че редовната консумация на броколи – който е един от най-добрите природни източници на сулфорафан – може да ни помогне да се предпазим от токсините в околната среда.

Богато на фибри и допълнителни хранителни вещества

Броколито също е с високо съдържание на много други стимулиращи здравето хранителни вещества. Първо, една чаша нарязано броколи ни снабдява с 9% от нашия препоръчителен дневен прием на диетични фибри, които помагат за почистване на дебелото черво от натрупаните отпадъци, насърчават редовността и усвояването на захар от стомашно-чревния тракт. Второ, броколито е пълно с важни минерали като желязо, калций, магнезий, манган, селен и калий, които работят в тандем за подпомагане на естествените процеси на нашите тела. Трето, броколито е богато на витамин А, който спомага за поддържане на зрението. Също така е фантастична храна за загуба на тегло, тъй като съдържа минимални калории и мазнини и притежава почти несъществуващ гликемичен товар.

Според Института Линус Паулинг, най-добре е броколито да се консумира сурово, тъй като топлината пречи на ензима, който освобождава изотиоцианатите, ограничавайки броя, които телата ни могат да абсорбират.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×