(NaturalNews)

Маки е дърво, разпространено в умерените гори на Чили и някои региони на Южна Аржентина. Неговите сладки на вкус плодове, които приличат на касис по размер и цвят, са били използвани от индианците Мапуче в продължение на стотици години. В действителност, Мапуче войните приписват своите известни издръжливост и сила на консумацията на плодовете маки бери. Нека погледнем по-отблизо хранителния профил на тези малко познати плодове и да разберем защо местното население на Чили ги тачи толкова много.

Ползи за здравето

Заредени с антиоксиданти – суровите маки бери са с резултат от 27,600 единици на 100 грама за (ORAC) тест (капацитет на абсорбция на кислородните радикали), което е скала, измерваща ефективността на антиоксидантите в храните. Това прави плодовете Маки Бери най-плътните на антиоксиданти плодове в света, и избутва Акай Бери (считани за плодове с най-добър резултат от 16,700 единици за 100 грама) на второ място. Впечатляващият резултат на ORAC на плодовете се затвърдява от изследвания, публикувани в Списание на Земеделието и Хранителна Химия и Вестник Фармация и Фармакология, които доказват, че те съдържат необичайно високи количества, борещи се с рака антиоксиданти.

Богати на антоцианини – Според анализ на фитохимикали от януари 2006г., суровите плодове Маки Бери съдържат 138 милиграма антоцианини на 100 грама плодове, което е сравнимо по брой с боровинки и къпини, и е по-многобройно от ягоди, малини и грозде. Антоцианините, които са отговорни за лилавия цвят на плодовете, са силни противовъзпалителни средства, които предпазват от увреждащи клетките ефекти на свободните радикали.

Добри са за кожата – Един от антиоксидантите, открити в плодове маки бери е витамин С, който е от съществено значение за поддържане на колагеновата матрица на кожата. Многобройни проучвания – включително и едно, публикувано в октомврийското издание от 2007 г. на Американски вестник за клинично хранене  American Journal of Clinical Nutrition  – показват, че редовният прием на витамин С води до по-малко бръчки и сухота, докато недостигът може да доведе до преждевременно стареене и множество кожни заболявания.

Увеличава производството на инсулин – Според едно проучване от 2011 учени от университет Северна Каролина (North Carolina State University), маки плодовете имат положителен ефект върху производството на инсулин. За проучването, на затлъстели диабетни мишки на диета, богата на мазнини, били давани екстракти от маки за период от седем седмици. В края на седемте седмици учените са установили, че екстрактът от маки подобрява нивата на кръвната захар. Освен това, изследователите са открили, че съдържанието на антоцианин демонстрира инсулиноподобен ефект както в мускулите на гризачи, така и в клетките на черния дроб, което предполага, че маки добавки могат да помогнат за предотвратяване на диабета при хора.

Източник: http://www.naturalnews.com/041048_maqui_berries_ORAC_vitamin_C.html#ixzz2Y3A94RTF

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *