(NaturalNews)

Нарът е един от най-старите известни плодове в света и отдавна се смята за символ на здраве и плодородие в родната му Персия (днешен Иран). Също така, той е един от най-интересните плодове за консумация: След разделянето на здравия външен слой на нара, пред вас има една сложна камера от червени семена. Тези дребни семена (и сокът им​​) са единствената част от нара, която е годна за консумация, но – както доказват редица изследвания – хранителната им стойност е значително по-голяма от това, което може да се очаква.

Изследвания на наровете

Защита от рак на кожата – Според едно изследване, публикувано в Experimental Dermatology през юни 2009 г., сок от нар и масла могат да защитават кожата ни от слънчевата радиация, следователно ни пазят от рак на кожата, свързан с прекомерно излагане на слънце. Изследователите отдават този резултат на антоцианите и танините, присъстващи в наровете, които осигуряват впечатляващи антиоксидантни и антитуморни свойства. Същите тези свойства, осигуряват също и ползи против стареене и ни предпазват от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и ревматоиден артрит.

Противовъзпалителни свойства – Едно изследване, публикувано през януари 2009 г. в Journal of Inflammation, установява, че сокът от нар може да инхибира възпалителната активност на излишните мастни клетки. (Мастоцитите са естествено намиращи се в организма и играят важна защитна роля, но когато са небалансирани, могат да станат агресивна, възпалителна сила.) Отново, учените приписват този резултат на концентрациите на естествено срещащи се антиоксиданти в наровете.

Намаляват холестерола – Проучвания показват, че редовната консумация на нар и сок от нар може да намали LDL холестерола при животни и хора. Едно проучване, включено в Американския журнал за клинично хранене през 2000 г., например, открива, че сокът от нар помага да се инхибира окислението на LDL холестерола при хора. Превишения LDL холестерол е един от най-големите причинители на коронарни сърдечни заболявания, което е най-често срещаният тип на сърдечно-съдови заболявания в Съединените щати.

Повишават настроението – Има добра причина, поради която много хора се чувстват по-добре след ядене на нар: те съдържат голямо количество фитохимикали, които стимулират рецепторите на естроген и серотонин в организма, като следователно, повишават нашето настроение и намаляват чувствата на тъга и депресия. Изследвания дори показват, че консумацията на нар и продукти от него в дългосрочен план, може да регулира нивото на серотонин в мозъка, потенциално лекувайки лоши настроения, предизвикани от химични дисбаланси.

Високо съдържание на хранителни вещества – Наровете са изненадващо богати на хранителни вещества. Всъщност, техните семена съдържат повече фибри и минерали в сравнение с много други по-популярни плодове. Например, един цял нар съдържа близо 11 грама диетични фибри (два пъти повече фибри от един среден по размер банан), 29 милиграма витамин C и 46 микрограма витамин K. И в трите случая тези цифри са средно около 50 процента от нашия препоръчителен дневен прием.

Избиране на най-добрите нарове

Както всички плодове, за максимални ползи за здравето е най-добре наровете да се консумират сурови. Когато ги закупувате, избирайте органични нарове, които се чувстват тежки за размера си и излъчват жизнена, неопетнена кора. Това са най-качествените нарове и могат да бъдат съхранявани в хладилник до два месеца, без да се губи тяхната хранителна стойност.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *