(NaturalNews)

Според Канадската Чернодробна Фондация, черният дроб изпълнява над 500 различни функции в организма, на ежедневна база. Той помага за филтриране на химикали като лекарства и алкохол от кръвта ни, регулира нашите хормони и нивата на кръвната захар, произвежда кръвни протеини, жлъчка и ензими и още много. Всъщност, има само няколко биологични операции, в които черният дроб не помага в някаква степен.

За нещастие, токсичните черни дробове са във възход в Запада, заради любовта ни към преработени храни, които поставят огромен натиск върху тях. Тези нездравословни храни компрометират способността на черния дроб да обработва токсини и мазнини, което, от своя страна, повишава податливостта на тялото към заболяванията с течение на времето. Поради тази причина е важно да поддържаме диета, която е богата на органични цели храни, за да се поддържа здрава функцията на черния дроб.

Ако черният ни дроб, вече е станал токсичен, поради приема на преработени храни през целия ни живот, то трябва незабавно да се даде приоритет на храни, които са пряко доказани, че почистват и защитават черния дроб от по-нататъшно увреждане. Най-добрите от тези храни, са изброени по-долу.

Чесън

Тази пикантна бяла билка е пълна с алицин, органично сярно съединение, което е известно, че стимулира здравето на черния дроб. Например, изследване, публикувано в Списание по земеделска и хранителна химия през юни 2014 г. установява, че етерично масло от чесън и основното му серно съединение, диалил дисулфид, може да предпази мишки от неалкохолно мастно чернодробно заболяване чрез регулиране  обмяната на мазнините и оксидативния стрес.

Не забравяйте да смачквате или нарязвате чесъна, преди да го добавите към храните. Това активира неговия алицин, като по този начин увеличава ползите за черния дроб.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са чудесен източник на хлорофил, естествен  растителен пигмент, който помага да се ускори процеса на прочистване на черния дроб, като стимулира детоксикация фаза II (фазата, в която черния дроб може да превърне лекарства, хормони и други токсини във водоразтворими, екскретиращи вещества).

Като основно правило, колкото повече хлорофил съдържа даден зеленчук, толкова по-добър е за нашия черен дроб. Спанакът съдържа една от най-високите концентрации на хлорофил и изглежда, че е особено добър за здравето на черния дроб. Проучване, включено в Natural Product Research през октомври 2014 г., например, установило, че водни екстракти от листа на индийски спанак (Basella alba) – който е често консумиран в тропическа Африка и Азия – има „значително хепатопротективно действие“ върху плъхове-албиноси, страдащи от токсичен черен дроб.

Спирулина

Малко храни могат да победят спирулина, когато става въпрос за детоксикация. Тази цианобактерия, която обикновено се консумира във форма на добавка, е фантастична суперхрана, която е известна, че нормализира кръвното налягане и холестерола, намалява риска от рак, хелатира тялото от тежки метали и още много. Освен това, според едно пилотно проучване, публикувано в Annals of Gastroenterology през 2014 г., спирулина може да произвежда хепатопротективни и хиполипидемични ползи за лица, страдащи от неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Семена на авокадо

Месестата част на плода авокадо, която е пълна с предотвратяващи болестите мазнини и стероли, които регулират хормоните, отдавна се смята за чудотворна храна. Въпреки това, според проучване, публикувано в Dakar Medical, семената на авокадото – които повечето хора дори не осъзнават, че са годни за консумация – притежават силно хепатопротективно действие. Конкретно, изследователите са открили, че семената от авокадо могат да лекуват чернодробни лезии, нормализират аминотрансферазни ензими и дори стимулират черния дроб да конюгира и премахва билирубин при плъхове. Поради това, следващия път, когато ядете авокадо, не изхвърляйте семето; опитайте се да го смелите на прах и го яжте. Вашият черен дроб ще Ви благодари!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *