Пуканки

Може да ви прозвучи успокояващо като разберете, че ароматът на масло в пуканките за микровълнова обикновено идва от химикал, действително намиращ се в маслото, но който всъщност въобще не е безобиден. Този химикал, наречен диацетил, е толкова токсичен, че често разрушава белите дробове на работниците в заводите за пуканки за микровълнова, като ги измъчва необратимо заболяване, известно като облитериращ бронхиолит. Облитериращ бронхиолит е станал по-известен като „popcorn lung“ или в буквален превод „пуканков бял дроб“, след като основната причина за заболяването са пуканките.

Този риск е отдавна известен на здравните специалисти, но винаги се е приемало, че той ще засегне само хората, които го вдишват в особено високи концентрации, като във фабриките. През 2007 г., човек, който редовно ядял по две торбички с пуканки за микровълнова всеки ден, е бил диагностициран с облитериращ бронхиолит на белия дроб, което показва, че диацетилът от пуканките за микровълнова влиза в белите дробове. Нетърпеливи да успокоят потребителите, повечето производители на пуканки за микровълнова премахват диацетила –  заменят го с други химикали, които имат същия ефект.

Днес, все още можете да намерите диацетил в много снаксове и дори в някои т. нар. „естествени“ храни. Уверете се, че можете да прочетете съставките на дадена храна, която имате намерение да консумирате и се уверете, че тя не съдържа диацетил.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор:  Mike Adams

By admin

One thought on “Пуканките за микровълнова отделят токсичен газ, увреждащ белия дроб”

Напиши коментар

Добави обява

×
×